Opvangplekken voor overlastgevende asielzoekers Ter Apel naar honderd

AZC Ter Apel
De politie controleert een asielzoeker bij het azc in Ter Apel © ANP
De procesbeschikbaarheidslocatie PBL in Ter Apel wordt eind deze maand uitgebreid naar vijftig plekken. Eind januari volgend jaar moeten dat er honderd zijn.
Dat schrijft RTV Noord op basis van een brief van tijdelijk staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) aan de Tweede Kamer.
In deze PBL-opvanglocatie wordt de procedure van kansarme asielzoekers versneld. Hierdoor zwerven ze minder rond door Ter Apel en omgeving, zoals Nieuw-Weerdinge. En zorgen ze voor minder overlast, zo is de verwachting.
In en rond Ter Apel is veel onrust om overlastgevende veiligelanders. De laatste tijd neemt het aantal incidenten toe. Zo werden op diefstal betrapte asielzoekers achtervolgd door leden van de burgerwacht. En in Nieuw-Weerdinge zou een asielzoeker zijn mishandeld, nadat hij werd beschuldigd van het stelen van geld uit een bestelbus.

Irritatie

De PBL werd eind juli als proef geopend met 25 plekken. De daarna aankondigde uitbreiding laat nog op zich wachten. Dat leidt tot grote irritatie bij het gemeentebestuur van Westerwolde.
Van der Maat geeft toe dat het tempo van de uitbreiding te wensen overlaat. "Het verder opschalen van de pilot gaat niet zonder slag of stoot en de beoogde snelheid is niet gerealiseerd"m schrijft de staatssecretaris, die de door ziekte gevelde Eric van der Burg tijdelijk vervangt.

Meer maatregelen

Hij heeft gisteren ook een brief af laten leveren bij de gemeente Westerwolde. Daarin komt hij met meer maatregelen om de overlast te bestrijden. Eerder al deed Van der Burg hetzelfde. Dat was het gemeentebestuur niet naar de zin, die liet weten 'teleurgesteld' te zijn over de inhoud daarvan.
Wat er in de nieuwe brief staat houden de betrokken partijen nog onder zich. Volgens een woordvoerder van de gemeente Westerwolde volgt maandag een reactie.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.