Grote populariteit puppy's: fokkers maken zich zorgen

Puppy's zijn lief, klein en schattig. Sinds het begin van de coronacrisis is er een grote belangstelling voor het kopen van een hond. Dat klinkt leuk, maar het baart ook zorgen.

"Ik krijg de hele dag door telefoontjes van mensen die een pup willen kopen", zegt fokker Gina van Elburg uit Ommen. "Als je dan een beetje doorvraagt blijkt al snel dat het veelal impulsaankopen zijn. Daar baart mij ernstige zorgen."

Er wordt gevreesd dat mensen, nu ze vanwege de coronacrisis meer tijd hebben, een puppy kopen, maar er straks weer vanaf willen als ze weer meer buitenshuis werken of op vakantie gaan. Daarvoor vreest ook Ger van der Teems van de Nederlandse Labrador Verenging (NLV) uit Hoogeveen. "Het is wachten tot straks alle asielen weer vol zitten. Of, nog erger, misschien worden er straks wel meer honden gedumpt."

'Sleutelrol voor de fokkers'

Om de impulsaankopen te voorkomen is er een belangrijke rol weggelegd voor de fokkers. "Zij bepalen uiteindelijk of ze een puppy verkopen aan iemand of niet. Daarvoor doen ze goede research om te controleren hoe iemand woont, wat de gezinssituatie is en waarom diegene een puppy wil", vervolgt Van der Teems.

"Ik heb bij het eerste belletje of mailtje vaak al door of het om echte interesse gaat of om een mogelijke impulsaankoop. Als mensen hier dan komen kijken naar een puppy, hebben we altijd een goed gesprek om erachter te komen waarom iemand een hond wil", bevestigt Van Elburg. "Soms moet ik 'nee' verkopen. Dat is dan heel spijtig, maar ik wil alleen een hond verkopen als ik erop vertrouw dat 'ie in goede handen terechtkomt."

Illegale fokkers

Een ander probleem zijn de zogenoemde 'broodfokkers'. Dit zijn fokkers die massaal dieren fokken om veel geld aan te verdienen. Heel gevaarlijk, vindt Van der Teems. "Een erkende fokker fokt volgens de richtlijnen. Dat betekent dat zo'n hond aan hele strenge eisen moet voldoen. Zo willen we voorkomen dat een hond met afwijkingen gebruikt wordt om te fokken, met alle gevolgen van dien."

"Illegale fokkers houden zich niet aan die richtlijnen, zodat ze sneller en goedkoper kunnen fokken. Dan krijg je situaties dat er pups geboren worden met een afwijking, die bij een 'leuk en lief gezin' terechtkomen. Vervolgens moeten zij in het ergste geval het beestje binnen een jaar laten inslapen."

Controleer fokker en dier

Mocht je concreet interesse hebben in een hond en wil je er zeker van zijn dat deze bij een goede fokker vandaan komt, dan heeft Van Elburg wel wat tips. "Controleer bij de rasvereniging of de fokker lid is. Daarnaast is het belangrijk om de medische gegevens te controleren én om te controleren of die gegevens ook echt van die hond zijn. Daar kan ook mee gefraudeerd worden."

"Dit kun je controleren door bij de dierenarts een scanapparaat te lenen, die de chip kan uitlezen. Als de gegevens van de chip overeenkomen met de medische documenten kloppen ze."

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen honden fokkerijen puppy
Deel dit artikel: