Hans Vesseur neemt zijn wonderlijke droomavonturen in coma mee het theater in

Boek Vesseur
Hans Vesseur en Marian Vesseur © RTV Drenthe/Margriet Benak
Een ernstig motorongeluk in Duitsland deed Hans Vesseur vijf jaar geleden bungelen op het randje tussen leven en dood. De weken in coma bracht hij door in een waas van vaagheid, verbeelding en zelfgecreëerde waanideeën. Een beeld van zijn onwerkelijke situatie krijg je in het theaterstuk Verhalen van Tussenin.
De motorcrash werd Vesseur bijna noodlottig. Aan tafel bij het Radio Drenthe-programma Cassata somt hij op: "Gekneusde hersenstam, zeven gebroken ribben, geperforeerde long, barst in de schedel en een gescheurde lever. Achteraf werden ook nog gebroken botten in m'n voeten gevonden."
"Ik moest van het asfalt worden geschraapt", vervolgt Vesseur, die onderuitging op gravel, een soort grind. "Het gebeurde in een bocht. Ik ging nog rechtdoor, en reed vol op een tegenligger." Verplegers van een ziekenauto, die toevallig vlak erachter reed, hielpen de zwaargehavende motorrijder.
Er gebeurt van alles in je hoofd. Langzamerhand sijpelt de werkelijke wereld door
Hans Vesseur over ontwaken uit coma
De toedracht van het bijna noodlottige ongeval staat niet meer op z'n netvlies. Vesseur moest naderhand, maanden na dato, over alles worden bijgepraat. Alles vanaf die ene dag tot zijn wederopstanding was namelijk één grote waas.
"Er gebeurt van alles in je hoofd. Langzamerhand sijpelt de werkelijke wereld door. Je begint te reageren, maar omdat je in je dromen zit, sla je wartaal uit."

Van verhalen tot theatervoorstelling

Na een overtocht vanuit Duitsland ontwaakte Vesseur in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Later schreef hij de belevenissen uit zijn perverse wereld op. Zijn vrouw Marian, regisseuse op hobbymatige basis, zette de teksten om tot een toneelscript. De voorstelling wordt begeleid door zingende dochter Kris en hoofdrolspeler Wil Pieëte, die in de huid van Vesseur kruipt.
En hijzelf? Weer terug naar zijn eigen belevenissen gaat Vesseur dus niet. Een bewuste keuze. "Dat is ontzettend moeilijk. Het zijn teksten zonder kop, staart of plot. Als ik het zou doen, was het meer een voorleesmiddag of podcast geworden. We zochten iemand die het wél kon invullen. Wil doet dat perfect."

Bedfiets

Wie bij Verhalen van Tussenin denkt in een treurig schouwspel te komen, heeft het overigens mis. Vesseur: "Het is niet zo zwaar. Vooral een verhaal van iemand die verdwaald is in z'n hoofd en rechtstreeks vertelt wat hij van daaruit beleeft."
Donderdag staat Verhalen van Tussenin van Theatergroep MV voor het eerst op de planken in De Nieuwe Kolk in Assen. Daarbij is een donatie-actie van de Lions Club Assen. De opbrengst van de voorstelling, gaat naar de aanschaf van een bedfiets voor intensive care-patiënten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.
Hans Vesseur theater in met droomavonturen, die volgden na zware motorcrash

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.