Boa's voeren woensdag actie voor wapenstok en pepperspray

Boa's voeren op 3 juni actie voor beschermingsmiddelen (Rechten: ANP/Sem van der Wal)
Boa's voeren op 3 juni actie voor beschermingsmiddelen
De vakbonden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben hun actie verschoven naar komende woensdag 3 juni. De actie was aanvankelijk aangekondigd voor maandag (tweede pinksterdag), maar de bonden zeiden gisteren al het protest naar een andere datum te willen verschuiven.
In ieder geval in de vier grote steden worden woensdag geen bonnen uitgeschreven. Voorzitter Richard Gerrits van vakbond Boa ACP liet gisteren weten dat ook in Drenthe handhavers mee zullen doen aan de actie.

Wapenstok en pepperspray

Boa's voeren actie omdat ze willen beschikken over beschermingsmiddelen als wapenstok en pepperspray. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken. Hij ziet een noodknop en bodycam als goede beschermingsmiddelen voor de handhavers. De bonden noemen dat onacceptabel.
Op Hemelvaartsdag werd een boa mishandeld in IJmuiden. Daarop voerden handhavers afgelopen dinsdag in verschillende steden actie. Volgens de bonden is de mishandeling in IJmuiden geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa's hun werk moeten doen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.