Bezoekers Drents Museum maken kunst om tot rust te komen tijdens 'Vincent Minds'

Vincent Minds Drents Museum
Bezoeker John Niele verft een eind weg tijdens de activiteiten van Vincent Minds in het Drents Museum © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Verven, krijten en tekenen. Het kon gisteren allemaal bij het Drents Museum in Assen. Tijdens het programma Vincent Minds staat de invloed van kunst op de mentale gezondheid centraal. Via workshops konden bezoekers zelf de kwast oppakken en helemaal tot rust komen.
De actie is verbonden aan de kunstenaar Vincent van Gogh die 140 jaar geleden naar Drenthe kwam. Daar heeft het museum een tentoonstelling over. "Hij worstelde zijn hele leven met zijn mentale gezondheid. Maar het schilderen in de Drenthe en de natuur gaven hem een bepaalde rust", legt woordvoerder Floor Oostra uit. "We willen met workshops, lezingen en de tentoonstelling zelf laten zien dat kunst een positieve werking op je mentale welzijn kan hebben."

Experimenteren en smeren

Eén van de workshops is 'experimenteren en smeren', een handjevol bezoekers verzamelden zich in de Statenzaal om een kunstwerk te maken. "Ze pakken een stuk karton en verven daar latex op. Vervolgens trekken ze met ecoline en krijt strepen. Daarna vervagen ze het weer met latex, om vervolgens een dikke zwarte lijn eroverheen te smeren. Het klinkt heel verwarrend, maar als je bezig bent is het logisch", lacht beeldend kunstenaar Mirjam Peters
Bezoeker John Niele is druk in de weer met zijn kunstwerk, hij kijkt er nog eens goed naar. "Geen idee eigenlijk wat ik heb gemaakt. Ik heb me volledig opengesteld voor de workshop, er kwam gewoon iets op het karton en daar ben ik mee doorgegaan."
Bezoekers Drents Museum maken kunst om tot rust te komen tijdens 'Vincent Minds'

'Word er wel blij van'

Peters inspecteert het werk van de bezoekers af en toe en geeft wat tips. Zelf denkt ze dat het maken van kunst een rustgeven gevoel geeft. "Als je met je handen bezig bent, ga je een beetje uit hoofd. Dit werkt volgens mij goed om te ontspannen." Niele kan dat beamen. "Ja, dat klopt wel. Ik word er eerlijk gezegd wel blij van."

Vincent vibes

Naast het verven zijn er lezingen van een psycholoog en kunnen mensen tot rust komen met behulp van een VR-bril. De activiteiten werden alleen gisteren gehouden, maar het museum zegt snel met een nieuw programma te komen. "In december komen we met 'Vincent Vibes'. Dat is met name voor families met kinderen. Via theater en muziek proberen we anders naar het werk van Vincent van Gogh te kijken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.