Wolvenwelp kiest hazenpad, wolvenspotters verdwenen: 'Het bleef niet bij foto's maken'

wolvenspotters dfw
Dagelijks komen wolvenspotters naar het Drents Friese Wold © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Of-ie zat was van de aandacht zullen we nooit te weten komen. De op muizen jagende wolvenwelp die vorige week tientallen fotografen naar het Drents-Friese Wold trok, heeft zich in het weekend niet meer laten zien bij de weg aan de rand van het natuurgebied. Daarmee zijn nagenoeg alle wolvenspotters verdwenen.
Lysander van Oossanen is boswachter in het natuurgebied en vertelt op Radio Drenthe over het jonge wolfje dat voorlopig het hazenpad heeft gekozen. "Er kwam een steeds gekker publiek op af", zegt hij. Zo zag hij hoe toeschouwers de jonge wolf probeerden te lokken, om maar zo goed mogelijk een glimp van het dier te kunnen opvangen.

Rammelen met bakjes voer

"Het bleef niet meer bij foto's maken. Mensen rammelden met bakjes met voer erin, in de hoop dat de wolf dichterbij kwam." Hij schudt met z'n hoofd, als hij het erover heeft. "Als een wolf daarop ingaat, laat hij ander gedrag zien dan zijn natuurlijke gedrag. En dat willen we niet."
welp dfw 2023 oude willem
De wolf op muizenjacht © Bertus Rozemeijer
Dat de fotografen zich soms bijna verdrukten om de jonge wolf op de gevoelige plaat vast te leggen, zorgde voor situaties die voor Van Oossanen af en toe moeilijk waren. "De wolf beschermen staat niet in mijn officiële taakomschrijving, want de wolf is van niemand. Toch hebben we met de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf - waar het natuurgebied in ligt - overlegd wat te doen."
Daarop werd besloten om het publiek op een afstand te houden en niet alleen de wolf, maar ook de mensen die erop afkwamen te beschermen. "Als een wolf ergens opduikt, heb je tegenwoordig bijna automatisch voor- en tegenstanders van het dier die zich óók aandienen. Daardoor ontstonden ook in het veld al de nodige discussies", zag de boswachter. "De één vindt het prachtig om de wolf in het wild te spotten, terwijl de ander de wolf niet kan luchten of zien. We wilden voorkomen dat mensen met elkaar op de vuist gingen."

Wegafsluiting niet nodig

"Alles stond in paraatheid om de weg waar de wolf zich steeds liet zien af te sluiten. De weg stond op een gegeven moment zo vol, dat ook hulpdiensten er niet meer langs hadden gekund", schetst Van Oossanen. Maar dat was uiteindelijk niet nodig, omdat het probleem zichzelf oploste: de wolf vertrok nog voor het weekend en liet zich daarna niet meer zien.
"Maar", nuanceert de boswachter, "zo snel als-ie weg is, kan-ie ook weer terugkomen", weet hij. "En dat hopen de mensen die in het weekend tevergeefs langskwamen ook. We weten nu niet waar de wolf uithangt. Dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de rust in het gebied weer wat is teruggekeerd."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.