Piesstraaltje uit de kraan: WMD waarschuwt voor minder water

Op verschillende plekken in de provincie dreigt minder water uit de kraan te komen, doordat op andere plekken extreem veel water wordt gebruikt. Daarvoor waarschuwt de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).

"Op dit moment is er sprake van extreem hoog watergebruik in Drenthe", zegt woordvoerder Annemoreen Ooms van de WMD. "Iedereen lijkt de afgelopen dagen plantjes in de tuin te hebben gezet en deze nu te besproeien. Daardoor kan het gebeuren dat er bij de buurman slechts een piesstraaltje uit de kraan komt."

Watergebruik met 50 procent toegenomen

Door de droogte wordt er meer drinkwater dan gemiddeld verbruikt. Op een normale dag in Drenthe is dat ongeveer 80.000 kubieke meter. Nu levert de WMD 125.000 kubieke meter per dag. Een toename van meer dan 50 procent. Op die manier gaat de dagelijkse voorraad drinkwater heel hard achteruit, waarschuwt de WMD. De grootste slurpers zijn het sproeien van de tuin en het vullen van zwembaden.

Doordat iedereen tegelijk veel water gebruikt, daalt de druk in de leidingen. Daarnaast is de capaciteit van het leidingsysteem ook niet onbeperkt, De WMD vraagt daarom om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken. Het bedrijf waarschuwt om wel voldoende water te drinken en je handen te blijven wassen.

Wat kun je zelf doen?

  • Sproei niet de tuin
  • Vul geen zwembadjes en opzetbaden
  • Douche zo kort mogelijk
  • Gebruik de bespaarknop van de wc
  • Sla de wasbeurt van de auto een keertje over
  • Stel het gebruik van de (vaat)wasmachine uit
  • Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben met een gieter.

Bekijk hieronder de reportage van de NOS over de oproep van de WMD.

Meer over dit onderwerp:
Drenthe WMD Watergebruik
Deel dit artikel: