Alarmknoppensysteem werkt niet na cyberaanval, Treant loopt extra rondes

ANP
Verschillende mensen dragen een alarmknop, bijvoorbeeld om de pols © ANP/Patricia Rehe
Mensen die gebruikmaken van personenalarmering door middel van een alarmknop, kunnen daar op dit moment geen beroep op doen. Dat is het gevolg van een landelijke storing in het alarmknoppensysteem.
Het gaat om ouderen of ernstig zieken die het systeem van Tunstall gebruiken. Als ze op de knop drukken, komt de melding niet binnen bij de meldkamer, zo meldt de NOS. Volgens het bedrijf achter de alarmknoppen is het getroffen door een cyberaanval. Tunstall laat weten dat het op dit moment volop bezig is met herstelwerkzaamheden.
Hoeveel mensen er in totaal getroffen zijn door de storing, is niet bekend. In Drenthe gaat het in ieder geval om cliënten van Treant die zorg aan huis krijgen, zo laat de zorgorganisatie weten.

Getroffen locaties

Het gaat daarbij om de locaties Holdert, Oostermarke, Holtingerhof en Valkenhof in Emmen, De Paasbergen in Odoorn, Het Ellertsveld in Schoonoord, De Schutse in Coevorden, De Schoel in Sleen, Selkersgoorn in Dalen en De Korenhof in Aalden. Volgens Treant is het nog onbekend wanneer het probleem opgelost is.

Extra rondes

De zorgorganisatie probeert contact te leggen met alle cliënten die gebruikmaken van het systeem. Zij worden gevraagd om bij calamiteiten Treant te bellen. In geval van nood moet 112 worden gebeld. Verder worden door het zorgpersoneel extra rondes gelopen om een oogje in het zeil te houden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.