Veel mensen bellen voor coronatest

Iedereen die klachten heeft die aan het coronavirus doen denken, kan vanaf vanochtend 0800-1202 bellen. Via dat telefoonnummer kunnen mensen een afspraak maken voor een coronatest, ook wie maar milde verschijnselen heeft.

De gratis afsprakenlijn ging om acht uur open en sindsdien is het erg druk. "We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten", vraagt de GGD.

Geen zorgen

Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. "We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen."

Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, benauwd is, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf maandag in aanmerking voor een test.

Uitslag

De gratis afsprakenlijn is zeven dagen per week open van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. Wie in aanmerking komt voor een test, kan "in principe" de volgende dag al terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

Het ministerie van Volksgezondheid onderstreept dat het geen zin heeft om een test af te nemen bij mensen die geen klachten hebben. De uitslag zou dan onbetrouwbaar zijn.

Thuisblijven

Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hen wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

Na het uitbreken van de corona-epidemie was Nederland, anders dan veel andere landen, spaarzaam met tests. Daar komt langzamerhand verandering in.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
test GGD corona
Deel dit artikel: