OM eist tot 5 jaar cel in zaak tegen gewapende drugsbende

Rechtbank Groningen
De zaak werd behandeld in de rechtbank van Groningen © ANP
Vier verdachten uit Emmer-Compascuum en Groningen hoorden vandaag tot vijf jaar cel tegen zich eisen voor het faciliteren van grootschalige hennepteelt, de productie van en handel in softdrugs, het witwassen van geld en wapenbezit.
Het is de eerste inhoudelijke zitting in het zogenoemde onderzoek Mergel, waarbij volgende week ook nog drie andere verdachten voor de rechtbank moeten verschijnen. De groep was zowel in Nederland als in Duitsland actief.

Gouden armbanden

De politie kwam de verdachten op het spoor op basis van anonieme meldingen uit Nederland en Duitsland, aangevuld met informatie uit gekraakte telefoonberichten.
In februari vorig jaar werden op de verschillende locaties onder meer grote hoeveelheden contant geld en hennep en meerdere vuurwapens en munitie aangetroffen.
Eén van de verdachten, een 43-jarige man uit Albanië, had vanaf 2011 een growshop in Emmen. Bij hem werden 309 kilo hennep, gouden armbanden, een hoeveelheid edelstenen en een gele stofzuiger met daarin 85.000 euro aan contanten gevonden. Dat zou allemaal crimineel geld zijn.
Het geld zou volgens de verdachte allemaal afkomstig zijn van particuliere kopers. Omdat hij via de bank geen contact geld kon storten, moest hij het ergens kwijt. "Inbrekers kunnen het zo niet vinden", verklaarde hij.
Bij een 46-jarige vrouwelijke verdachte werd in een zwarte koffer 45.000 euro aan contanten gevonden, met daarnaast gouden armbanden en juwelen. Een 54-jarige medeverdachte zou een sporttas met automatische wapens, waaronder een mitrailleur, en munitie op zolder hebben verborgen.

Miljoen

De verdachten bestierden vijf productielocaties van hennep in Weiteveen, Oostwolde, Molbergen, Schwanewende en Hamburg. Sommige van die kwekerijen hadden meer dan 1400 planten. Alleen de kwekerij in Schwanewende zou al een opbrengst hebben van 1,6 miljoen euro.
Het Openbaar Ministerie had naar eigen zeggen veel bewijs in de zaak. Zo waren de verdachten te zien op camerabeelden, werden er door de politie tapgesprekken opgenomen en sloegen telefoonmasten aan bij de locaties.
Verder werd dna-onderzoek gedaan op spullen van de verdachten (die waren achtergelaten) en wietplanten van de kwekerijen. Daaruit bleek dat de planten afkomstig waren van dezelfde moederplant.

Dodelijke afloop

Het OM sprak van ernstige feiten. "Drugs gaan gepaard met vele andere vormen van criminaliteit en geweld. Niet zelden met dodelijke afloop."
Tegen de 54-jarige verdachte die allerlei zware wapens in zijn bezit had werd de hoogste straf geëist: 60 maanden. Tegen de eigenaar van de growshop, die een organisatorische rol had, werden 48 maanden geëist.
De 46-jarige vrouwelijke verdachte kreeg een eis van 24 maanden te horen en een 51-jarige laatste verdachte 30 maanden.
Overmorgen komt de verdediging aan het woord en volgende week maandag moeten drie andere verdachten in de zaak voor het gerecht verschijnen.
Het dossier in deze zaak Mergel beslaat zo'n zevenduizend pagina's.
Het onderzoek valt onder het project Newton, dat bestaat uit meerdere interventieteams die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning en waarin nauw wordt samengewerkt met de Duitse politie. Die politiemacht verstrekte in deze zaak informatie over de verdachten aan de Nederlandse politie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.