Drentse verdachten grote wapenhandel blijven vastzitten

De twee Drentse verdachten in het onderzoek naar handel in vuurwapens en explosieven van de Noord-Nederlandse bende rondom Hendrik van de H. uit Oosterwolde blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vandaag besloten.

Het gaat om de 36-jarige Jan B. uit Hoogeveen en de 35-jarige Ronald H. uit Beilen. Ook het voorarrest van drie andere verdachten uit Oosterwolde, Leeuwarden en Marum wordt verlengd. Net als het voorarrest van twee mannen zonder vaste woon-, en verblijfplaats. Een achtste verdachte die nog vastzit wordt binnen enkele dagen vrijgelaten uit voorarrest. Hij hoeft daarom nu niet voor de rechtbank te verschijnen. Hij blijft wel verdachte in deze zaak. De zaak is vandaag niet inhoudelijk behandeld, het ging om een pro forma-zitting waarbij vooral de vraag over de verlening van het voorarrest centraal stond.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich naast wapenhandel ook op fraude, mishandeling, mensenhandel en uitbuiting. Dat onderzoek loopt al bijna twee jaar.

Noord-Nederlandse Bende

Eind februari heeft de politie op 17 locaties in het noorden invallen gedaan en tien aanhoudingen verricht. Onder hen zijn dus twee Drenten. In Drenthe zijn panden in Roden, Beilen en Hoogeveen doorzocht. Daarbij zijn drie Kalasjnikovs en meerdere vuistvuurwapens gevonden. Verder vond de politie grote hoeveelheden munitie van diverse (zware) kalibers, kilo's synthetische drugs, een zwaar explosief, kruit, springstoffen, zuren, kapmessen en honkbalknuppels. Twee verdachten, waaronder een vrouw uit Groningen, zijn eerder al vrijgelaten.

De politie gaat ervan uit dat de kringloopwinkel van hoofdverdachte Hendrik van der H. net over de grens in het Friese Oosterwolde het hoofdkwartier was van de organisatie. De Hoogeveense Jan B. werkte in de kringloopwinkel. Hij is in het verleden al eens samen met Hendrik van der H. veroordeeld voor heling.

Banden met België

De groep heeft volgens het Openbaar Ministerie banden met een bende uit Antwerpen. De groep uit Noord-Nederland leverde wapens en explosieven aan de Belgen.

De verdachten blijven vastzitten, omdat het onderzoek naar de Noord-Nederlandse wapenbende nog niet klaar is. Zo worden de wapens die zijn gevonden nog onderzocht en is het wachten op onderzoeksresultaten van de Belgische justitie. Ook moeten er nog getuigen en verdachten worden gehoord en is het wachten op het digitale onderzoek naar laptops en telefoons.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
politie hoogeveen rechtbank beilen wapenhandel
Deel dit artikel: