Er blijft voor deze zomer weinig over voor Groningen Airport Eelde

Er is nog weinig hoop op vakantievluchten deze zomer vanaf Groningen Airport Eelde. Door de beperkingen vanwege het coronavirus en de economische situatie haken steeds meer luchtvaartmaatschappijen en touroperators af. Ze nemen Schiphol als vertrekpunt.

Tijdens de persconferentie van minister president Mark Rutte van vanavond wordt verwacht dat hij een versoepeling van de regels voor het reizen naar het buitenland bekendmaakt. Maar Groningen Airport Eelde lijkt er vooralsnog weinig baat bij te hebben.

Corendon had zijn vluchten vanaf Groningen Airport Eelde tot eind deze maand al geschrapt, maar de vliegmaatschappij en touroperator heeft nu besloten deze zomer helemaal niet meer te vliegen vanaf de noordelijke luchthaven.

Voucher

De reden is de aanhoudende malaise door de coronacrisis. Vakantiegangers krijgen als compensatie een voucher voor hun geannuleerde reis naar Kreta, Antalya of Bodrum. De vouchers zijn geldig tot maart volgend jaar en kunnen worden besteed aan een vakantie in eigen land of een vliegreis op een later moment.

"We hopen binnenkort voorzichtig te kunnen opstarten en weer te gaan vliegen op een beperkt aantal bestemmingen", zegt Corendon-woordvoerder Audrey Denkelaar. "Daarvoor vragen we dan de mensen naar Schiphol te komen. Meer zit er voorlopig niet in." Voor reizigers die hadden geboekt vanaf Eelde is dat een domper.

Dat betekent niet dat voor deze zomer de banden tussen Corendon en Eelde helemaal worden doorgesneden. "Als touroperator werken we samen met Transavia. We zijn van plan stoelen in te kopen op de lijnvlucht van deze maatschappij tussen Eelde en Mallorca."

Deze lijnvlucht staat vooralsnog twee keer per week gepland, op woensdag en op zondag. Maar of, en zo ja, wanneer de uitvoering daarvan begint, kan woordvoerder Claudia Metz van Transavia nog niet zeggen.

"Er vinden momenteel heel veel gesprekken plaats met touroperators. Het hangt van zoveel factoren af, de onzekerheid is nog groot. Het zou ook kunnen dat we in plaats van de geplande twee vluchten, één keer per week op deze bestemming gaan vliegen."

Eindhoven en Rotterdam

Ook bij Transavia is alles onzeker. Zij zouden een vlucht uitvoeren naar Kreta. Ook hiervan kan de woordvoerder niet zeggen hoe de vlag erbij hangt. "We bekijken van week tot week wat er weer mogelijk is."

Woensdagmiddag laat de maatschappij via een persbericht weten dat ze, naast Schiphol, ook weer gaan vliegen vanaf de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam. Maar Groningen Airport Eelde wordt niet genoemd.

TUI

Bij touroperator TUI klinken soortgelijke geluiden. "Tot eind augustus zullen wij zeker niet vliegen vanaf Groningen", laat woordvoerder Petra Kok weten. "Wat er daarna gebeurt, valt nog niet te zeggen." Dat betekent dat de vluchten naar Gran Canaria (maandag en vrijdag) dus tot nader bericht ook niet doorgaan.

Tot slot is er nog de wekelijkse chartervlucht op zondag van touroperator Sunair in samenwerking met vliegmaatschappij Blue Islands naar Guernsey (Kanaaleilanden). Deze vlucht staat gepland tot half half augustus. En ook hier geldt dat ze tot eind juli geschrapt zijn. Reizigers die geboekt hebben, zijn inmiddels op de hoogte.

"Wat er in augustus gaat gebeuren weten we nog niet", zegt directeur Marc van Amsterdam van Sunair. "Er is gewoon veel onzeker. Guernsey is op dit moment coronavrij, maar ze wachten tot wat er in het Verenigd Koninkrijk gaat gebeuren." Sunair heeft in augustus nog een paar vluchten staan tot 16 augustus.

Verliezen

Daarmee wordt het stil op het platform van Groningen Airport Eelde. Geen groot verkeer voorlopig. Volgens woordvoerder Mirjam Bakker van de luchthaven wordt er nog steeds gesproken met luchtvaartmaatschappijen, maar is er geen enkele inschatting te maken. "Het kan nog iedere dag veranderen."

Financieel gezien is het voor Groningen Airport Eelde bijna een rampjaar. Zonder het grote verkeer zijn er veel minder inkomsten. Alleen het lesverkeer en ander klein vliegverkeer levert wat op. De luchthaven heeft bij het begin van de coronacrisis wel meteen ingegrepen en bezuinigd. Hoe groot het verlies is durft interim directeur Bart Schmeink van de luchthaven niet te zeggen. "Het ligt ergens tussen slecht en heel slecht", zo zei hij in een interview met RTV Drenthe.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
Groningen Airport Eelde corona
Deel dit artikel: