Podcast De Ring - Kind van een Duitse soldaat

Jans Polling schreef De Ring, en leest iedere week een hoofdstuk voor in Drenthe Toen. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat Jans ooit is toevertrouwd. Hoofdpersoon Johan Schultingh is de zoon van de Drentse Liesbeth Schultingh en de Duitse Wolfgang Steinhauser. Hij is geboren in 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog. Het bepaalt zijn lot en zijn levensloop. Hoofdstuk 8: nu Liesbeth dood is en Johan met pensioen leest hij eindelijk de brieven die zijn vader aan zijn moeder schreef.

Drenthe Toen-Podcast, De Ring, hoofdstuk 8

Pas in het naojaar van 1999, op een mooie warme harfstdag heb ik in de tuun het kistie van mien moeder opendaon en las ik de brieven. Ze troffen mij meer dan ik dacht."
Johan Schultingh, hoofdpersoon van De Ring

Drenthe Toen-Podcast. De Ring, hoofdstuk 9

In hoofdstuk 9 realiseert Johan zich dat hij niet de enige is met een besmet verleden; met een 'foute' vader. De brieven van zijn vader hebben veel indruk op hem gemaakt. Wolfgang schreef ze in oktober 1943, wanneer hij onderdeel is van een speciaal peloton dat op de Balkan tegen de partizanen vecht. Een strijd waar hij niet achter staat.

Johan besluit de sporen van zijn vader te volgen, waar dan ook, Duitsland, Kroatië, Bosnië, de Balkan... Hij ziet dat de Duitsers ook daar destijds niets te zoeken hadden, en bedenkt dat zijn vader dat ook moet hebben geweten.

Jans Polling schreef 'De Ring' (Rechten: RTV Drenthe / Sophie Timmer)

RTV Drenthe Podcasts

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.

De Hilte 11: Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.