Wilde narcis terug in Schoonebeek

Na tientallen jaren van afwezigheid zijn de wilde narcissen terug van weggeweest in het Kloosterbosje aan de rand van Schoonebeek.
Meer dan 50 jaar geleden verdween de laatste narcis uit het eeuwenoude bos langs de Duitse grens. "Er bestond nog niet zoiets als een tuincentrum, dus mensen gingen zelf op pad in de natuur om bloembollen te scoren. Die namen ze mee naar huis om er daar vervolgens van te genieten", vertelt Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe.

500 bloembollen opgegraven

Samen met bewoners van het dorp en Waterschap Vechtstromen wil het Landschapsbeheer de populatie van deze wilde bloem maar wat graag zien groeien. In Schoonebeek zijn daarom 500 bloembollen opgegraven uit tuinen en erven van (woon)boerderijen. Schoonebeek is overigens niet de enige plek waar dit gaat gebeuren.
Ook in de buurt van Nijeveen en Ruinerwold worden in de loop der tijd narcissen vanuit tuinen verplaatst naar de natuur. Zo hopen de partijen de biodiversiteit te bevorderen.

Lastig te onderscheiden

Naast de bollen zijn er ook zaden gepoot in het Kloosterbos. Naar verwachting is de wilde narcis in maart te zien, iets eerder dan de gewone narcis. Posthumus legt uit: "De bloem van de wilde narcis is ook geel maar een deel van de kroonbladen is wat lichter van kleur. Ze zijn ook stukken kleiner dan de algemene trompetnarcissen die wij kennen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.