'Meer sport en minder e-bike om toename jonge diabetespatiënten halt toe te roepen'

internist Frank Huvers maakt zich grote zorgen
internist Frank Huvers maakt zich grote zorgen © RTV Drenthe / Tom Meijers
Nederland verkeert volgens het Diabetesfonds in een diabetescrisis. In Nederland zijn 1,2 miljoen mensen met diabetes en daar komen jaarlijks 50.000 nieuwe patiënten bij. Wat specialisten de meeste zorgen baart, is het feit dat diabetes type 2 steeds vaker voorkomt bij kinderen en jongeren.
Van diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, zijn twee types. Diabetes type 1 kan erfelijk zijn, maar ook omgevingsfactoren zoals virussen of voeding kunnen een rol spelen. Type 2 ontwikkelt zich onder meer door leefstijl. Steeds meer jonge Drenten ontwikkelen diabetes type 2 en dat heeft volgens internist Frank Huvers te maken met twee factoren. "We bewegen minder en eten meer", zegt hij.

Verschil met vroeger

Ook in de Drentse sportschool zien ze een toename van kinderen met diabetes. "Dat komt onder meer door de e-bike en de bakfiets, waarmee kinderen naar school gaan", zegt fysiotherapeut Regien Wessels. "Ook zijn docenten vaker langdurig ziek en worden kinderen minder gestimuleerd om te bewegen."
Erica van den Akker van het Erasmus MC zegt tegen het Diabetesfonds: "Door de jaren heen zie ik steeds meer kinderen en jongeren met obesitas op het spreekuur met diabetes type 2. Of ze zitten in een voorfase om de ziekte te krijgen. De jongste met een voorstadium was nog maar 5 jaar oud."
Huvers vindt het belangrijk dat jongeren veel blijven bewegen. En dus niet op e-bikes stappen. Ook het stoppen van schoolzwemmen noemt hij kwalijk. "Vroeger ging men lopend of met de fiets naar school. Nu worden kinderen gebracht met de bakfiets of de auto. Dertig jaar geleden gingen kinderen tussen de middag naar huis om een boterham te eten. Ze blijven nu vaak over. Middelbare scholieren fietsen tegenwoordig met een hulpmotortje. Onze leefstijl is simpelweg veranderd."
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Bijna de helft van de Drenten beweegt te weinig
Bijna de helft van de Drenten beweegt te weinig © RTV Drenthe

'Geen veenwerkers meer'

Maar ook de cultuur speelt een rol, zegt Huvers. "Zuidoost-Drenthe heeft het veel moeilijker in Nederland vanwege inkomen, opleidingsniveau en mogelijkheden. Mensen met een lage sociaaleconomische status hebben een twee keer zo hoog risico op diabetes type 2 vergeleken met mensen die hoger opgeleid zijn en wel over voldoende inkomen beschikken. De Drent is twee, drie, vier generaties heel arm geweest. En dat werkt dus door. Oma deed het zo, moeder deed het zo en dus doe ik het ook zo. Maar we zijn geen veenwerkers meer."
De Drentse leefstijl moet dus mee veranderen. "Vroeger had je grote kost nodig, omdat je zwaar werk deed. Tegenwoordig doen we andere dingen."
Volgens Huvers en Wessels moeten kinderen met name meer worden gestimuleerd te bewegen. Wessels: "Dat ligt bij de ouders en de omgeving van een kind. Zij moeten het leuk maken voor de kinderen. Als je daar stappen in zet, dan hebben de kinderen daar ook richting de toekomst meer aan en zullen we zien dat de toename van het aantal diabetespatiënten in deze doelgroep zal stagneren."
Huvers heeft, ten slotte, nog een duidelijk advies om gezonder te leven. "Gooi de e-bike weg. En pak een gewone fiets of een mountainbike."
Toename jonge Drentse diabetespatiënten baart specialisten zorgen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.