Doek valt na 35 jaar voor Kostuumcentrale Assen: 'Mijn hart huilt en ikzelf ook'

Het is met pijn in het hart, maar na 35 jaar is het over en uit voor de Kostuumcentrale in Assen. Per 1 januari stopt de verhuur van duizenden bijzondere kostuums en galakleding. "Het kan echt niet meer uit", constateren Astrid Lourens en Gonnie van Veen met zwaar gemoed.
Hoge energiekosten en een terugloop in kostuumverhuur nekt de Asser Kostuumcentrale uiteindelijk. "En dat is vooral het gevolg van corona. De culturele sector lag volledig op zijn gat, toneelverenigingen lagen stil, feesten werden afgeblazen. We hebben die zware tijd weliswaar overleefd, vooral te danken aan goede ondersteuning vanuit de gemeente Assen. Maar financieel dreunt de coronaperiode na. Daarom moeten we er nu wel mee stoppen, voordat we er persoonlijk bij in schieten", zegt Astrid Lourens, die met moeite haar tranen kan bedwingen.
Van volle agenda naar corona
Het damesduo stapte vijf jaar geleden vol goede moed en enthousiasme in het vermaarde kostuumverhuurbedrijf van Albert Kool en Louis Scheffer. Beide mannen hebben dan meer dan dertig jaar tot over de oren in de kostuums gezeten. Dolblij is iedereen dat Astrid en Gonnie het stokje willen overnemen. Met zo'n 12.500 kostuums, 'voor al uw feestpartijen, schoolgala's en toneelstukken', verkassen ze naar de Havenkade in Assen. Maar nu valt het doek dan toch.
Tekst gaat verder onder de foto

"Kledingverhuur aan particulieren is eigenlijk maar een klein deel van ons bestaan", zeggen de onderneemsters. "We moeten het vooral hebben van grote opdrachten, waar veel kostuums voor nodig zijn, zoals van toneelverenigingen. Maar vorig jaar hadden we maar één opdracht van een toneelgezelschap. Daar kunnen we niet van bestaan."
'Nog even vlammen'
Vooral bij Astrid Lourens komen de emoties steeds sneller aan de oppervlakte, naarmate het einde meer in zicht komt. Da's ook niet zo verwonderlijk. Ze is namelijk al meer dan dertig jaar bij de Kostuumcentrale betrokken. "Mijn hele ziel en zaligheid heb ik erin gestoken, eerst als vrijwilliger bij Louis en Albert, en de laatste jaren als eigen baas, samen met Gonnie. Dat doet wel wat met je."
Ondertussen buffelen de dames deze weken stevig door. "We moeten nog even vlammen natuurlijk met deze gezellige tijd van Sinterklaas en kerst. Dat zijn hele drukke tijden voor ons. We willen natuurlijk wel mooi afsluiten, en iedereen weer helemaal piekfijn in de kostuums helpen, zodat de kinderen zich weer kunnen overgeven aan alle fantasieverhalen. Prachtig mooi om daarmee aan de slag te zijn", vertelt Astrid vol enthousiasme.
Tweede leven voor kostuums
De grote hal, waar meer dan 10.000 bonte kledingstukken verspreid over tientallen rekken hingen, die is inmiddels leeg. De kostuums zijn door verschillende belangstellende partijen opgehaald. En daar is het duo erg blij mee. "Dat ging echt zo vlug allemaal, dat heeft ons compleet verrast. Maar we waren er heel erg blij mee, want daardoor konden we de huur van de hal vanaf deze maand al opzeggen bij de gemeente. Scheelt ons weer duizend euro aan stookkosten."
Tekst gaat verder onder de foto

Alle kleding is volgens de vrouwen 'zeer goed terecht gekomen'. "Toneelverenigingen, scholen die wat met musicals willen doen, enkele particulieren die een bepaald kostuum wilden waar ze een herinnering aan hadden, en een Groningse concullega, die hebben vooral kostuums bij ons opgehaald toen ze hoorden dat we gingen stoppen. En dat geeft ons toch een fijn gevoel. Want het is mooi dat de kostuums daarmee een tweede leven krijgen en in elk geval niet op de vuilnisbelt belanden, want dat zou doodzonde zijn."
Door met Oktoberfest, Sint en kerst
De ruimte die ze nu nog huren aan de Havenkade, is gevuld met drie kledingrekken, tjokvol kostuums voor Sinterklaas en kerst. Alles bij bij elkaar zo'n duizend stuks kleding. Die zijn ze deze weken keihard nodig. En die gaan ze trouwens ook niet wegdoen.
"We stoppen dus definitief met de Kostuumcentrale hier aan de Havenkade, dat is over en uit. Maar helemaal afscheid nemen, dat kunnen we niet. We hebben eigenlijk zoveel vaste huurders die ons elk jaar hard nodig hebben in Sinterklaas- en kersttijd. En niet te vergeten met de Oktoberfesten. Die willen we niet teleurstellen."
En dus zinspelen beide dames erop, dat ze volgend jaar die trouwe klantenkring toch weer gaan voorzien van goede kostuums. Hoe, wat en waar, dat weten ze nog niet. Daar moeten ze het nog over hebben. "Maar nu eerst even de hectiek van deze decembermaand door, en alle emoties van de sluiting. En als we dan zijn bijgekomen van alles, gaan we kijken hoe we dat verder willen oppakken. Dus van alles afscheid nemen, dat lukt ons nog niet. Je kunt dit ook niet zomaar loslaten na zoveel jaar", besluit het duo.
Kostuumcentrale Assen sluit 'met pijn in het hart'