'Bij de Ikea is het toilet open, op de camping mag dat niet'

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze is de draad kwijt in het kabinetsbeleid rond vakanties. Hij snapt niet dat campings vanwege de coronamaatregelen nog steeds hun toiletgebouwen gesloten moeten houden, terwijl de grenzen weer open gaan. En diezelfde verbazing is er ook bij Drentse campingeigenaren.
Overal mogen de wc's open. Bij de Ikea en bij winkels. Alleen op de camping mag het niet. Dat vinden wij dubbel", zegt Remi Boon, beheerder van Camping Landgoed Tolhek. Hiemstra is het volledig met Boon eens. "Dan hoor je de boodschap van het kabinet: vanaf 15 juni kun je in heel Europa weg, maar tot op heden zijn de sanitaire voorzieningen op de eigen campings en recreatieterreinen nog gewoon dicht. Dat staat op gespannen voet met elkaar."

Ikea

Volgens de burgemeester is in Drenthe genoeg ruimte om op gepaste manier toeristen te ontvangen, maar dan moeten toiletgebouwen wel open kunnen. Op alle duizenden campingplekken privésanitair plaatsen, is in zijn ogen onhaalbaar.
Hiemstra vindt het niet uit te leggen dat je in de Ikea naar het toilet kan, maar op een camping of recreatieterrein niet. "Daarnaast zegt het kabinet ook: ga in het voorseizoen, en in het naseizoen op vakantie. Hoe kan je dat nou doen als je niet de voorzieningen open hebt?", vraagt hij zich hardop af. "Wij zeggen dan, ga met de campings in gesprek om onder heel goede condities wel het sanitair op te starten. Daarmee voorkom je ook dat je in juli in een keer een hele hoos krijgt, want als alles in een keer weer open mag krijg je ook een nieuwe stroom op gang. Als je nu mensen op vakantie laat gaan, bijvoorbeeld ouderen en gepensioneerden, dan heb je die straks niet in het hoogseizoen."

Privésanitair

Om toch gasten te kunnen ontvangen heeft Boon op de camping privésanitair geplaatst. Het gaat om tweeëndertig cabines met wc's en veertig douches. "Ik had nog wel dertig cabines kunnen hebben. Mensen bellen de hele wereld af waar ze nog kunnen kamperen met privésanitair."
En dus wil Boon vooral duidelijkheid. "We gaan ervan uit dat we 1 juli het toiletgebouw mogen openen, maar zekerheid hebben we niet. En mag het dan helemaal open? Of maar voor de helft? Moeten we nog privésanitair bij huren?" Boon kan het toiletgebouw in ieder geval eenvoudig coronaproof maken. "We sluiten dan gewoon de helft af. Alleen heb je dan wel maar de helft van de capaciteit. Dat wordt wel lastig met een volle camping. Dus dan zullen we toch extra sanitair moeten huren. Maar dat is heel moeilijk. We hebben maar een contract tot 1 juli en het is maar de vraag of we dat kunnen verlengen."

Brief aan kabinet

Ook brancheorganisatie HISWA-RECRON stelde deze week de discrepantie aan de orde in een boze brief aan kabinetsleden Rutte, De Jonge, Grapperhaus en Keijzer. 'Waarom
opent u niet per heden de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op campings en groepsaccommodaties om ondernemers in onze sector óók de kans te geven om te overleven?', was een van de vele vragen van de branche.

Landelijke ongelijkheid

Volgens Hiemstra zijn de gemeenten in Drenthe het wel eens over wat er moet gebeuren, maar is de Drentse noodverordening gebaseerd op landelijk beleid. "Er zijn een aantal provincies stout, die trekken zich niks van de landelijke aanwijzingen aan. Wij vinden dat niet correct, als er landelijk beleid is moet je je daar aan houden. Maar het wordt wel steeds ingewikkelder omdat het niet meer uit te leggen is en er verschillen ontstaan in het land."
Het kabinet heeft corona-adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om advies rond openstelling van kleine campings. Hiemstra pleit voor een algemene opening van campings en recreatieterreinen.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.