Voorstel KNVB: Eredivisie start zonder publiek

De KNVB wil in een aantal fases toewerken naar voetballen met publiek op uiterlijk 1 januari (Rechten: RTV Drenthe)
De KNVB wil in een aantal fases toewerken naar voetballen met publiek op uiterlijk 1 januari
VOETBAL - KNVB-directeur Eric Gudde heeft vanmiddag namens het betaalde voetbal een reddingsplan gepresenteerd bij minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport). In dat plan wordt duidelijk dat het nieuwe seizoen zonder publiek gaat beginnen en dat de clubs maximaal 140 miljoen overheidssteun nodig zullen hebben om door de (corona)crisis te komen.
Vanaf 22 juni wil de KNVB de groepstrainingen hervatten, vanaf half juli zouden de ploegen uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie oefenduels mogen spelen en vervolgens start in de tweede week van september de competitie. "We kunnen eigenlijk ook niet tot 1 september wachten, want ik heb begrepen dat de UEFA denkt dat er eind augustus al duels in de voorronden van de Champions League en Europa League worden gespeeld. De eredivisie en eerste divisie zouden dan in september weer moeten beginnen."
Sportminister Van Rijn hoopt dat het mogelijk is dat clubs in juli weer oefenduels spelen. "Maar dan moeten deskundigen van het Outbreak Management Team dat wel veilig vinden. Zij brengen voor eind juni advies uit", verwacht hij.

FC Emmen

Bij FC Emmen start de voorbereiding op het nieuwe seizoen op 15 juni. Volgens voorzitter Ronald Lubbers blijft die datum (in ieder geval voorlopig) gewoon staan in de agenda.

Drie verzoeken

Gudde verzocht de sportminister om drie dingen. "Ten eerste willen we graag vanaf de derde week juni weer voluit kunnen trainen met duels, zodat je een fatsoenlijke voorbereiding kan starten. Ten tweede willen we daarna ook weer oefenwedstrijden kunnen spelen, ook met het oog op de voorrondes voor de Europese toernooien en ten derde is er een financiële component."

140 miljoen

Bij de meeting met de sportminister vertelde Gudde dat het betaald voetbal maximaal 140 miljoen euro van de overheid nodig heeft om de coronacrisis te overleven. Die 140 miljoen is nodig in het allerslechtste scenario, met een volledige zonder publeik. Dat dat bedrag wordt al snel minder als er eerder met fans gespeeld kan spelen. De KNVB wacht niet alleen op een vaccin. "Maar we onderzoeken meer mogelijkheden. Stadions zou je eventueel 'coronaproof' kunnen maken. Daarnaast zouden mondkapjes en temperatuurmetingen kunnen helpen. In het openbaar vervoer en bij kappers zijn ze ook flexibel. We willen ook door", aldus Gudde.
Gudde schatte twee maanden geleden dat het profvoetbal maximaal 300 tot 400 miljoen euro zou mislopen vanwege de coronacrisis. "Dat was een realistisch bedrag", zegt hij. "Want dat bedrag van 140 miljoen euro valt relatief laag uit omdat we als bedrijfstak 200 miljoen euro zelf ophoesten." Spelers, trainers en andere medewerkers van de profclubs deden gezamenlijk een loonoffer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.