Stilte voor de storm in Stedelijk Museum Coevorden

Het Stedelijk Museum in Coevorden staat aan de vooravond van een fors uitbreidingsplan
Het Stedelijk Museum in Coevorden staat aan de vooravond van een fors uitbreidingsplan © RTV Drenthe/ Wouter van Dijk
Het Stedelijk Museum in Coevorden heeft ambitieuze toekomstplannen. Uiterlijk in 2027 moet het museum, gevestigd in het monumentale Arsenaal, ruim vier keer zo groot zijn. Met extra expositieruimtes denkt het museum op den duur een groter en vooral ook breder publiek te trekken. "We zien nu al dat we in de lift zitten."
Ruim 6.100 bezoekers passeerden dit jaar al de drempel van het historische pand vlakbij de oude haven van de vestingstad. "En dat zijn er beduidend meer dan in de afgelopen jaren", zegt voorzitter Hank Peters van het museum. "Vóór corona haalden we dit aantal niet. In 2018 bleef de teller bijvoorbeeld onder de 6.000 steken en het jaar daarop kwamen er 5.400 bezoekers."

Meer toeristen en dagjesmensen naar Coevorden

Dat het museum sinds dit jaar meer de aandacht trekt, heeft volgens hem vooral te maken met nieuwe aantrekkelijke exposities zoals 'Adios Españoles', en met de kasteelrondleidingen door de stad, waar veel deelnemers aan meedoen. "Meer in het algemeen merken we dat Coevorden meer toeristen en dagjesmensen trekt, en dat zien we hier direct terug."
Reden te meer wat het museum betreft om die groeiende belangstelling voor de historie van de vestingstad uit te buiten. "We hebben veel te vertellen over de roerige periode van Coevorden en we hebben ook nog best wat materiaal in depot liggen, dat we nu niet kunnen laten zien aan het publiek. Daar willen we dus meer mee."
Daar komt bij dat de huidige expositieruimtes in het Arsenaal te wensen overlaten, zegt Peters. Het museum gebruikt nu alleen de eerste en tweede verdieping van het pand. "Vooral die tweede verdieping is voor wat langere mensen een uitdaging", zegt hij. Lage steunbalken zorgen voor een minder goede toegankelijkheid. "Bezoekers kunnen er snel hun hoofd stoten. Kortom, wat we nu hebben is eigenlijk te klein en niet even praktisch."
De bibliotheek van Coevorden is nu nog gehuisvest in Het Arsenaal
De bibliotheek van Coevorden is nu nog gehuisvest in Het Arsenaal © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Bibliotheek moet verhuizen

Komend jaar start het museum in samenspraak met de gemeente Coevorden met het maken van een nieuw toekomstplan voor het museum, waarbij het uitgangspunt is dat het museum straks het hele pand in gebruik zal nemen. Nu nog wordt een flink deel van het gebouw in beslag genomen door de bibliotheek.
Peters: "Die zal moeten verhuizen naar een andere locatie. Gesprekken daarover lopen al. De huidige bieb-ruimtes zouden voor ons super zijn als nieuwe expositieruimtes, waarbij we ook meer aandacht kunnen geven aan de historie van de dorpen binnen de gemeente Coevorden."
Het Stedelijk Museum in Coevorden staat aan de vooravond van een fors uitbreidingsplan
Het Stedelijk Museum in Coevorden staat aan de vooravond van een fors uitbreidingsplan © RTV Drenthe/ Wouter van Dijk
Want dat laatste is ook een voorwaarde vanuit de gemeente Coevorden, die nu met een bedrag van rond de 1,5 tot 1,7 miljoen euro over de brug komt ter ondersteuning van het plan. "Als we straks de ruimte hebben, zouden we bijvoorbeeld in samenwerking met historische verenigingen van de dorpen wisselexposities kunnen inrichten, met oude voorwerpen, foto's en beeldmateriaal."
Ook op het gebied van educatie voor kinderen, wil het museum veel meer doen. "We hebben nu een klein hoekje ingericht, waar kinderen zich bijvoorbeeld kunnen verkleden en waar we verhalen vertellen, maar we zouden veel meer willen bieden, zodat straks alle basisscholen in de gemeente geregeld langs kunnen komen."
Het Stedelijk Museum in Coevorden staat aan de vooravond van een fors uitbreidingsplan
Het Stedelijk Museum in Coevorden staat aan de vooravond van een fors uitbreidingsplan © RTV Drenthe/ Wouter van Dijk

Culturele broedplaats

Maar het museum heeft nog veel meer plannen. "We weten dat de gemeente ook nadenkt over de realisatie van een soort culturele broedplaats in de stad. Misschien kunnen wij binnen onze plannen dat deels wel op ons nemen, ik sluit het in ieder geval niet op voorhand uit. Hoe mooi zou het zijn om hier in het pand ruimte te bieden aan lokale kunstenaars bijvoorbeeld, die hier ook aan het werk kunnen? Ik zie daar wel mogelijkheden."
Begin volgend jaar gaat het museum met de plannen aan de slag en moet er een eerste ontwerp komen. "In die plannen moet ook ruim aandacht zijn voor verbetering van het gebouw op het vlak van klimaatbeheersing, isolatie, duurzaamheid en bezoekersvriendelijkheid", zegt Peters. "Dat is wel een uitdaging, want vanwege de monumentale status zijn de mogelijkheden beperkt."
Het Stedelijk Museum heeft contact gezocht met het Mauritshuis in Den Haag, dat voor vergelijkbare uitdagingen stond. "We hebben als tip meegekregen dat we kunnen denken aan zogeheten klimaatvitrines. Als we straks meer objecten willen laten zien die gevoelig zijn voor het klimaat, schilderijen bijvoorbeeld, zullen we daar vooraf maatregelen voor moeten treffen."

Nieuwe directeur in januari

Om de ambities waar te maken, wil het museum binnenkort een conservator aanstellen. Bovendien zal het gehele toekomstplan geleid gaan worden door een nieuwe directeur, die in januari begint. Momenteel werkt Evelien Wieling sinds september als interim-directeur voor het museum, na het vertrek van de vorige directeur Rik Klaucke. Wat dat vertrek betreft, meldt het museum: "We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Klaucke is met veel genoegen werkzaam geweest voor het museum. Het initiatief om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, lag bij de werkgever." Klaucke onderstreept dit, meldt hij. "Ik wens het museum alle goeds voor de toekomst."
Wie vanaf januari de nieuwe directeur wordt, is op dit moment nog niet bekend.
De actuele toekomstplannen voor het Stedelijk Museum zijn opgenomen in de cultuurnota van de gemeente Coevorden, die recent werd vastgesteld. "Ons uitgangspunt daarbij is dat de andere gebruikers in het pand een andere plek krijgen", zegt woordvoerder Gert de Groot van de gemeente Coevorden.
Behalve de bieb zitten in het Arsenaal ook het Toeristisch Recreatief Coevorden (ToReCo), Geopark de Hondsrug en de Historische Vereniging 'Stadt en Heerlickheydt' Coevorden. De bibliotheek heeft daarbij verreweg de meeste ruimte nodig. De Groot: "Gedachten zijn nu om de bibliotheek op termijn een nieuwe plek te geven binnen de ontwikkelingsplannen in het markt- en havengebied in het centrum. Heel concreet zijn die plannen nu nog niet.''

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.