Drentse groepsaccommodaties klaar voor heropening

Groepsaccommodaties mogen volgens de nieuwe noodverordening vanaf 1 juli weer groepen tot 30 personen huisvesten. De Boerhaarshoeve in Grolloo heeft daarom vast aanpassingen gedaan, zodat elk huishouden een eigen sanitaire voorziening heeft en iedereen ouder dan 13 jaar de anderhalve meter afstand kan houden.

Net als bij veel collega's in de recreatiesector ontving eigenaar Roel-Poppe Lubbers vanaf maart geen gasten. Hij draaide honderd procent omzetverlies, dus is hij blij dat de Boerhaarshoeve vanaf juli weer open kan. "Het eerste hoogseizoen, dat vanaf maart tot juli loopt, is weg. Het nieuws in de noodverordening geeft ons wat lucht, al is het natuurlijk maar tot dertig personen."

Investeringen

De Boerhaarshoeve kan op volle kracht verblijf bieden aan zo'n 160 gasten. Daarmee is het een middelgrote groepsaccommodatie. Om vanaf juli zo goed mogelijk de maatregelen te handhaven, heeft Lubbers aanpassingen gedaan. Zo zijn de vier nieuwere Outdoor Cabins op het kampeerveld voorzien van sanitair en is er een nieuw toiletgebouw gemaakt. Op die manier kunnen zes huishoudens vertoeven op de groepsaccommodatie.

Binnen zijn tafels en bedden ruimer opgezet en staat desinfectiemiddel klaar. Toch kan Lubbers niet zelf controleren of de anderhalve meter altijd in acht wordt genomen. "Ik kan moeilijk de hele tijd in de hoek zitten om te kijken of iedereen netjes uit elkaar blijft. We geven via een protocol aan hoe een groep daarmee om moet gaan. Daar laten we ze ook voor tekenen."

Besloten karakter

Groepsaccommodaties verschillen hierin van bijvoorbeeld campings of hotels. "Als groepsaccommodatie hebben we een besloten karakter. Je huurt bij ons een gebouw met faciliteiten voor groepen. Wij werken dus als verhuurder van de locatie samen met de organisatie van het kamp en dan heb je nog de deelnemers. In dat kader zijn we dus maar een van de drie partijen."

Toch nog veel angst bij boekers

Ondanks dat de groepsaccommodatie dus veel ruimte biedt in een besloten omgeving, durven veel boekers het nog niet aan. "We hebben veel annuleringen van mensen die het niet aandurven om groepsbijeenkomsten te organiseren. Zo was er bijvoorbeeld een familie die we zouden kunnen ontvangen, met per huishouden een eigen slaapkamer met eigen sanitair en een grote zaal waar je makkelijk op anderhalve meter van elkaar kunt verblijven. Toch was de veronderstelling dat dit niet mocht, terwijl zoveel huishoudens best bij elkaar in een groepsaccommodatie mogen zijn."

Zulke annuleringen zorgen voor veel verwarring bij boekers. "Dan heb je het ook over het risico en de schade van die annuleringen. Dat is een heel getouwtrek, omdat er nog geen jurisprudentie over bekend."

Lobby voor meer gasten

Lubbers is naast eigenaar van de Boerhaarshoeve ook voorzitter van branchevereniging Groepsaccommodaties Nederland. De club kent meer dan honderd leden met verblijven voor twintig personen tot accommodaties voor vijfhonderd personen. "Onze lobby's richten we voornamelijk op heropening", vertelt Lubbers.

"Dat is voor de kleine accommodaties gelukt. Voor de grote accommodaties ligt daar nog een opgave. Hopelijk mogen we binnenkort aantallen tot honderd personen ontvangen, maar voor de echt grote accommodaties vanaf tweehonderd personen biedt ook dat nog weinig soelaas."

Meer over dit onderwerp:
Grolloo corona Boerhaarshoeve
Deel dit artikel: