Droogte treft nu ook loofbomen en kleine natuurgebieden: 'Het is een sluipmoordenaar'

Droogte elders in Drenthe (Rechten: TjeerdLanghout)
Droogte elders in Drenthe
Het derde extreem droge jaar op een rij zorgt voor niet eerder vertoonde natuurschade in onze provincie. Zo verdorren loofbomen langzaam doordat boomwortels het grondwater niet meer kunnen bereiken.
En ook de natuur in vooral kleine natuurgebieden heeft het steeds moeilijker, stelt vereniging Natuurmonumenten vast.
"De droogte is een sluipmoordenaar", waarschuwt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten tegen RTV Noord.

Vatbaarder voor ziektes

Het viel Zwiers onlangs op dat de normaal zo sterke loofbomen in het Noordlaarderbos tekenen van droogteschade hadden.
"Dat was nieuw voor mij. Aan beuken zie je het behoorlijk snel. Die verdorren echt al wat aan het uiteinde van de takken. Maar het is een heel sluipenderwijs proces. De boom valt niet van het ene op andere jaar om, maar levert wel jaar op jaar wat in van zijn gezondheid. En net als mensen dan vatbaarder worden voor een coronavirus, is zo'n boom ook vatbaarder voor ziektes. Nee, de natuur is niet in goede conditie in Nederland."

Wat wil Natuurmonumenten?

Volgens Natuurmonumenten zijn er "vandaag nog acute noodmaatregelen nodig om te redden wat er te redden valt in de natuur".
Zo wil de organisatie dat consumenten en de industrie zuinig doen met drinkwater en dat er overdag niet meer beregend wordt. Daarnaast vindt Natuurmonumenten dat er in de hoger gelegen delen van het land terughoudend omgegaan moet worden met beregenen uit oppervlaktewater. Bij beschermde natuurgebieden die afhankelijk zijn van water, zou bovendien binnen een straal van vijfhonderd meter helemaal niet beregend mogen worden uit grondwater "tenzij onderzoek uitwijst dat smallere zones toelaatbaar zijn".
Als het aan Natuurmonumenten ligt wordt daarop vervolgens ook strikt gehandhaafd.

'Vang elke druppel op'

"Om verdroging ook in de komende jaren tegen te gaan, moeten we onze waterhuishouding anders inrichten, zodat water minder makkelijk wordt afgevoerd, maar juist langer wordt vastgehouden", schrijft Natuurmonumenten.
Boswachter Zwiers voegt daar aan toe dat boeren een belangrijke rol spelen: "Zij zouden eigenlijk allemaal een eigen waterreservoir moeten aanleggen voor hun land. Elke druppel regen die valt, moet je kunnen opvangen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.