Bewoners Annerveenschekanaal krijgen hulp van SNN bij subsidieaanvraag

Subsidieaanvraag Annerveenschekanaal
Inwoners van Annerveenschekanaal kunnen hulp krijgen bij de aanvraag van de subsidie © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Al bijna een week kunnen inwoners van vijf postcodes in Aa en Hunze en eentje in Tynaarlo een aanvraag doen voor het verbeteren van hun woning. Eerder vielen deze postcodes in Noord-Drenthe buiten de boot. Annerveenschekanaal is een dorp dat dankbaar gebruikt maakt van de 'nieuwe' regeling. Vandaag konden inwoners hulp krijgen bij hun aanvraag.
Inwoner en raadslid Ina Oortwijn (GemeenteBelangen) is blij. "Ja, dit voelt toch als een mijlpaal." Samen met de andere leden van actiegroep 'Gaston, wanneer kom je bij ons?' is ze erg druk geweest met het strijden voor de subsidieregeling in Annerveenschekanaal. Dat bewoners nu een subsidie van 10.000 euro kunnen aanvragen voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning, doet haar goed.
"Maar we zijn er nog niet helemaal", zegt Oortwijn, doelend op de waardedalingsregeling. Die geldt wél in de dorpen rondom Annerveenschekanaal, maar niet in het dorp zelf. "Dat voelt heel oneerlijk." Dat gevoel van oneerlijkheid wordt gedeeld door haar dorpsbewoners, waarvan de meesten een poster van 'Gaston, wanneer kom je bij ons?' achter de ramen hebben.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.
Waardedalingsregeling
Annerveenschekanaal zit niet in de waardedalingsregeling, terwijl omliggende dorpen daar wél in zitten © RTV Drenthe

Drempel verlagen

Maar vandaag overheerst toch het positieve. De subsidieregeling neemt in het dorp van Oortwijn namelijk gretig aftrek. "Ongeveer de helft van de 150 tot 160 woningen in Annerveenschekanaal heeft al een aanvraag ingediend", vertelt Bas Smit. Hij is projectleider bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en coördineert samen met collega's de aanvragen.
Vandaag is Smit samen met andere 'zaakbegeleiders' in mfc De Badde in Annerveenschekanaal. Inwoners die moeite hebben om een aanvraag digitaal te versturen, kunnen hier hulp krijgen. "Dat doen we eigenlijk nooit", zegt Smit. "Maar we willen het wel vaker gaan doen. We willen dat zoveel mogelijk mensen die er recht op hebben, een aanvraag doen. Op deze manier hopen we de drempel voor mensen te verlagen."

Niet moeilijk

Volgens Smit is het niet moeilijk om de subsidie zelf aan te vragen. "Je gaat naar onze site, vult je DigiD en maakt een keuze uit de regeling. Daarna moet je nog wat vragen invullen."
Dat het voor sommige mensen lastig is om digitaal zo'n aanvraag te doen, maakt dat SNN helpt. De opkomst is vroeg op de middag al goed. Smit hoopt dat uiteindelijk heel Annerveenschekanaal een aanvraag gaat doen. "Het is aan de mensen zelf om die in te vullen, maar wij proberen ze te stimuleren. We hebben een dashboard waarop we kunnen zien hoeveel mensen uit een postcode zich al hebben aangemeld."

Lekkerij

Aan de subsidie zitten wel een aantal voorwaarden. Zo moet het geld echt in het huis worden gestoken. "En het moet aan het huis vastzitten", zegt Smit. "Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen laminaatvloer vergoed krijgt, maar wel een gelijmde vloer. Bewoners hebben vier jaar om iets met de subsidie te doen."
Oortwijn weet al waar ze het geld aan gaat besteden. "Een nieuwe vloer, wc en twee nieuwe schoorstenen. We hebben daar lekkerij."
Subsidieregeling van SNN neemt gretig aftrek

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.