Snackverkoper uit Diever voelt zich erin geluisd door Westerveld

Op deze plek in Diever stond de snackwagen van Gerrie Jissink (Rechten: RTV Drenthe, Andries Ophof)
Op deze plek in Diever stond de snackwagen van Gerrie Jissink
Frites- en snackverkoper Gerrie Jissink, die in 2019 na dertig jaar weg moest van zijn standplaats aan het Kasteel in het centrum van Diever, voelt zich belazerd door de gemeente Westerveld. Dit zei hij vandaag voor de Raad van State.
Volgens zijn advocaat Meindert Doornbos heeft Westerveld aangestuurd op het vertrek van Jissink. Hij had een vergunning voor het bouwen van een kiosk, maar die is er nooit gekomen. De gemeente wilde niet dat er gebouwd zou worden omdat de kiosk in de weg zou komen te staan bij de reconstructie van het Kasteel, zei Doornbos. ''Er zouden miljoenen aan Europese subsidie verloren gaan als de reconstructie niet kon worden uitgevoerd."

Pensioen

Voor de Raad van State verklaarde een woordvoerster van de gemeente dat nooit sprake is geweest van Europese subsidie bij de reconstructie. Maar de advocaat van de gemeente heeft in eerdere procedures over Jissink de Europese subsidie wel als zwaar argument aangevoerd.
"Ik zou tot mijn pensioen aan het Kasteel mogen blijven staan'', zei de 60-jarige Jissink. De gemeente besloot dat hij vanaf 2019 geen vergunning meer kreeg omdat er een ander standplaatsenbeleid was gekomen. Vanaf 2013 heeft Jissink dat al kunnen zien aankomen, aldus de gemeente. Bij de rechtbank Noord-Nederland verloor Jissink zijn zaak. Vandaag ging hij in hoger beroep bij de Raad van State.

'Het had zo simpel kunnen zijn'

De snackverkoper heeft meer rechtszaken gevoerd tegen Westerveld. ''Die procedures hebben me al 10.000 euro gekost'', zei hij. Sinds een jaar zit hij werkloos thuis met een bijstandsuitkering. Zijn rood-witte snackwagen staat in de opslag. Hij mocht van de gemeente naar de markt verhuizen, maar dan zou hij zijn wagen elke avond moeten laten wegslepen en dat zag hij niet zitten.
Aan het Kasteel mocht hij de wagen laten staan. ''Het had zo simpel kunnen zijn. Sleep mijn wagen naar de andere standplaats en laat hem gewoon staan. Je hoeft toch niet de hele vergunning te veranderen'', vroeg Jissink.
Bestuursrechter van de Raad van State Gerrit Hoogvliet beslist over een paar weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.