Groen licht voor bouwplannen GOMOS en Norger Tennisvereniging

Kleedkamers VV GOMOS Norg
De accommodatie van GOMOS is sterk verouderd © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Er mag dan enige twijfel zijn over de financieringen, toch lijken voetbalvereniging GOMOS en de Norger Tennisvereniging door te mogen met hun nieuwbouwplannen. Een grote meerderheid van de raad ziet de plannen wel zitten.
De meeste discussie lijkt te gaan over de plannen van VV GOMOS. De club heeft een plan van drie miljoen euro ingediend voor een nieuw gebouw, waarbij het zelf 1,2 miljoen moet zien te regelen. Het overige geld moet uit een subsidie van de gemeente Noordenveld komen.

Ruimtegebrek

"Het huidige gebouw is veertig jaar oud en aan het einde van zijn levensduur", sprak kersvers voorzitter Edwin Blokzijl namens de voetbalvereniging. Er is ook ruimtegebrek, volgens Blokzijl onder meer door de toenemende populariteit van damesvoetbal.
GOMOS denkt het bedrag van 1,2 miljoen euro te kunnen dekken door het werven van fondsen en de subsidieregeling BOSA (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties). Via die regeling kan de vereniging al zes ton tegemoet zien.

'GOMOS is zelfredzaam'

Kritiek kwam er vooral vanuit de CDA-hoek. Raadslid Astrid Westra zegt bedenkingen te hebben bij de financiering. "Ik heb moeite met het wensenlijstje. Wat als dit plan financieel niet haalbaar blijkt? Zit GOMOS dan met een groot probleem?"
Wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks) probeerde haar gerust te stellen door te zeggen dat GOMOS eventueel het plan kan versoberen. "Bovendien hoeven ze maximaal 10 tot 20 procent van de totale kosten zelf te betalen."
Wekema stelt verder dat de gemeente tijdens het proces een vinger aan de pols houdt. "Dat doen we ook met het Sporthuis Peize. We hebben periodieke overleggen met de vereniging en de projectleider."
Om alles binnen het gestelde budget te doen, moet GOMOS veel zelf doen. Wethouder Wekema denkt niet dat dat een probleem wordt. "Als ik me bij één club geen zorgen maak over zelfredzaamheid, dan is het GOMOS. Kijk alleen al hoeveel vrijwilligers daar op de jaarlijkse klusdag komen."

'Oplossing voor veertig, vijftig jaar'

Datzelfde vertrouwen heeft Wekema in de Norger Tennisvereniging. Voorzitter Roelof Smilda schetste in het kort de mankementen van het huidige gebouw: te klein, te oud. "We willen dat oplossen voor de komende veertig, misschien zelfs vijftig jaar. Dat kan met dit plan."
Het plan behelst een nieuw gebouw met een kostenplaatje van negen ton. De gemeente Noordenveld wil 540.000 euro betalen, de rest moet van de tennisvereniging komen. Een realistisch plan, oordelen gemeente en de vereniging. Maar ook hier heeft CDA-raadslid Westra haar twijfels. "Kan een kleine vereniging dit wel dragen?"
Beide Norger verenigingen lijken op steun uit de raad te kunnen rekenen. Volgende week woensdag wordt er een besluit genomen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.