Drie bevingen bij gasveld Eleveld ontstaan door gaswinning

Wat al sterk werd vermoed, staat nu officieel vast: de drie bevingen in gasveld Eleveld zijn veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Dat stelt Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na onderzoek van de NAM.
De bodem schudde in oktober twee keer bij Ekehaar met de kracht van 2.2 en 1.3 op de schaal van Richter. In diezelfde maand werd een beving bij Hooghalen geregistreerd. Deze had een kracht van 1.9 op de schaal van Richter.
Toezichthouder SodM liet eerder weten dat de bevingen verband houden met de gaswinning. Sinds 1986 registreerde het KNMI bijna vijftig bevingen die een relatie bleken te hebben met het oppompen van gas bij Eleveld. De laatste beving tot vorige maand was in 2014.
Effect van zand en klei
Twee van de afgelopen drie bevingen werden helemaal niet opgemerkt, schrijft het SodM. Alleen de zwaarste, die op 29 oktober werd gemeten bij Hooghalen, werd door enkelen gevoeld.
Dat (Noord-)Drentse aardschokken minder voelbaar zijn komt door zand in de bodem. In Groningen, waar aardschokken met dezelfde kracht voorkomen, zorgen veen- en kleigrond voor een zogeheten opslingereffect.
Het SodM en de NAM stellen dat drukdaling ten grondslag ligt aan de bevingen. Verder zijn 'de locaties van de bevingen goed te relateren aan de breuken in en langs het gasveld'.
Sinds 15 oktober dit jaar ligt het winnen van aardgas uit het Eleveld overigens stil vanwege gepland onderhoud. Er is tussen de werkzaamheden en de ontstane aardbevingen geen relatie ontdekt. Het SodM ziet verder geen noodzaak in het terugschroeven van de gaswinning in de Drentse gasbel.