Black Lives Matter-demonstratie in Emmen

In Emmen gaan mensen op zondag 21 juni de straat op om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Het Black Lives Matter Solidariteitsprotest vindt 's middags om vier uur plaats op het Raadhuisplein.

Het protest is een initiatief van Fowzia Kilincci, Dilana Smith en Obed Brinkman. Aanleiding is de dood van de Amerikaan George Floyd, ruim twee weken geleden. Floyd kwam om het leven door politiegeweld. "We willen het groots aanpakken, want het is ook nodig om het hier bespreekbaar te maken", vertelt Kilincci.

"Ik woon in Emmen en ik vind het belangrijk om het ook hier uit te spreken. Dat gebeurt niet snel en dat heeft mogelijk ook met deze regio te maken. Als je in een klein dorpje woont waar weinig donkere mensen wonen, ga je er minder snel over praten", vertelt Kilincci. "Ik heb zelf vanaf jonge leeftijd racisme ervaren. Dat begon al op de basisschool. Mensen neigen al snel naar bepaalde scheldwoorden. Ik heb er veel mee te maken gehad."

Over de hele wereld is de laatste weken geprotesteerd. Op diverse plekken in Nederland is al geprotesteerd tegen racisme, onder meer in Amsterdam, Zwolle en Groningen.

De organisatoren geven op hun Facebook-evenement aan dat de RIVM-regels in acht worden genomen. Zo worden er kruisjes op het plein gezet om zo anderhalve meter afstand te bewaren. Kilincci: "Ook zetten we regelaars in om mensen naar hun plekken te wijzen en we roepen mensen op om een mondkapje mee te nemen." Op dit moment worden er zo'n tweehonderd mensen bij de demonstratie verwacht.

De gemeente Emmen laat weten dat er een vergunningsaanvraag ligt van de organisatie. "Één dezer dagen is er een gesprek met de organisatie over hoe we dit goed en veilig kunnen laten verlopen", zegt een woordvoerder.

Meer over dit onderwerp:
Emmen racisme black lives matter
Deel dit artikel: