Melkveehouder Wanneperveen moet verhoging grondwaterpeil slikken

Koeien op grasland (foto elders genomen) (Rechten: ANP/Remko de Waal)
Koeien op grasland (foto elders genomen)
Melkveehouder Henk Santing uit Wanneperveen die het Waterschap Drents Overijsselse Delta voor de Raad van State sleepte, is vandaag met lege handen naar huis gestuurd. De hoogste bestuursrechter bepaalde dat hij moet accepteren dat sloten op een klein deel van zijn land worden verbreed en het grondwaterpeil omhoog gaat.
Santing stapte vorige maand naar de Raad van State vanwege het watergebiedsplan 'landbouwgebied rondom Nieuwveense Landen'. Met het plan wil het waterschap in 2021 en 2022 het watersysteem in het landbouwgebied rond de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen ten westen van Meppel verbeteren.
Voor Santing betekent dit een hogere grondwaterstand. Verder is hij een halve hectare definitief kwijt aan bredere watergangen en het plaatsen van stuwen. Daarbovenop moet hij tijdelijk ruim drie hectare afstaan voor werkstroken die het waterschap nodig heeft. Santing wilde daarvoor grondcompensatie van het waterschap. Gesprekken daarover liepen spaak. De melkveehouder is er boos over dat hij niets te zeggen lijkt te hebben over zijn eigen grond.

'Niet heel erg getroffen'

De Raad van State vindt dat Santing niet heel erg wordt getroffen. Hij heeft 110 hectare landbouwgrond dus het percentage grond dat hij kwijt raakt is heel klein. Voor de opgelegde gedoogplicht kan de agrariër aan het waterschap een financiële vergoeding vragen.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl