Onderzoeker treinkaping De Punt: 'Bevrijdingsactie illegaal'

Bij de actie om de treinkaping te stoppen werd geschoten (Rechten: RTV Drenthe)
Bij de actie om de treinkaping te stoppen werd geschoten
De bevrijdingsactie van de gekaapte trein door Zuid-Molukkers bij De Punt op 11 juni 1977 was in meerdere opzichten illegaal, is de conclusie in een nieuw onderzoek.
"De commandanten van de actie misleidden het ministersberaad over de noodzaak van 'buitenproportionele' geweldsmiddelen", schrijft De Volkskrant. Dat blijkt uit een anderhalf jaar durend onderzoek van Marius Hille Ris Lambers, die destijds fungeerde als intermediair tussen de Molukse gemeenschap en de lokale overheid.

Negeren voorwaarden

De commandanten wijzigden het op het laatste moment goedgekeurde aanvalsplan. Ze negeerden ook de kabinetsvoorwaarde om alleen de trein te bestormen als gegijzelden niet naar plekken waren verplaatst waar de kapers zich bevonden. Daardoor kwam een vrouw om het leven.
Volgens de onderzoeker moet met warmtebeelden duidelijk te zien zijn geweest dat in het slaapvertrek van de kapers elf mensen lagen, in plaats van alleen de negen kapers. Ook werd er niet volgens opdracht geschoten, concludeert Hille Ris Lambers in zijn onderzoek, dat hij begon bij de start van het hoger beroep. In het hoger beroep wordt gekeken naar de legitimiteit van de bevrijdingsactie. Bij de actie bij De Punt kwamen in totaal zes van de negen kapers en twee gegijzelden om het leven.
De Volkskrant vroeg Defensie om een reactie, maar zolang de zaak onder de rechter is wil Defensie niet reageren.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.