Demonstratie kermisexploitanten van start in Den Haag

Op het Malieveld in Den Haag is officieel de demonstratie van kermisexploitanten van start gegaan. Dat is ruim drie uur later dan gepland. De kermisexploitanten vinden het niet eerlijk dat pretparken al open mogen, terwijl kermissen nog tot ten minste 1 september niet zijn toegestaan vanwege de coronacrisis.

De sfeer tijdens de demonstratie is gemoedelijk. "We zijn niet uit op trammelant, problemen of rotzooi. We willen aandacht voor onze problemen", zegt een woordvoerder van de exploitanten. Die voeren al de hele week actie om de Tweede Kamer en het kabinet te overtuigen van de noodzaak dat ze hun attracties weer snel mogen laten draaien overal in het land. Dinsdag overhandigden vijftig echtgenotes van kermisondernemers al een open brief op het Binnenhof.

‘We protesteren voor onze jeugd', klinkt het op het Malieveld (Rechten: RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge)

Volgens de organisatie zijn er nog zo'n vierhonderd kermisvoertuigen onderweg naar Den Haag. De actievoerders moeten hun wagens parkeren buiten de stad, bij het ADO-stadion, en worden dan met pendelbusjes naar het Malieveld gebracht. Daar zouden rond 16.00 uur de Tweede-Kamerleden Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Groep-Van Haga) het woord tot de betogers richten.

Meer wagens op Malieveld

In eerste instantie had de gemeente Den Haag toestemming gegeven voor tien kermiswagens op het Malieveld. Daarop blokkeerden kermisexploitanten de A12. Uiteindelijk besloot de gemeente dat er meer wagens naar het Malieveld mochten.

Voor de overheid vallen kermissen onder evenementen. Tot 1 september zijn grote evenementen vanwege het coronavirus niet toegestaan. Kermissen kunnen voor die tijd ook niet worden gehouden. De kermisexploitanten zijn het hiermee niet eens. Zonder kermis hebben zij geen inkomsten en staat hun toekomst op het spel. Daarnaast vinden zij het vreemd dat pretparken wel weer open zijn. De kermisfamilies zeggen ook aan de anderhalve-meter-maatregel te kunnen voldoen.

'Kom niet meer naar Den Haag'

De politie heeft opgeroepen niet meer naar Den Haag te komen voor het protest van kermisexploitanten tegen de coronamaatregelen. De politie meldt op Twitter dat het parkeerterrein bij het stadion van ADO Den Haag vol staat met kermiswagens. Ook de route daarnaartoe staat vol met voertuigen.

Kabinet 'welwillend' tegenover eerder openen kermissen

Minister De Jonge staat welwillend tegenover het verzoek van exploitanten om kermissen eerder toe te staan, meldt de NOS. De Jonge erkent dat het zwaar is voor de kermisbranche. Hij zegt dat er "misschien wel iets mogelijk is", maar dat de branche dan met plannen moet komen. Daarover is gisteren al een gesprek geweest. "We zijn best bereid om te kijken wat eerder kan dan 1 september, maar dan moet het wel veilig. Je moet je aan de anderhalve meter afstand houden", zegt de minister.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
demonstratie Den Haag kermis
Deel dit artikel: