Demonstratie kermisexploitanten op Malieveld afgelopen

De demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag is afgelopen. De manifestatie is volgens de politie gemoedelijk verlopen. Er deden naar schatting zo'n 500 mensen mee aan het protest.
De exploitanten vinden het niet eerlijk dat pretparken al open mogen, terwijl kermissen nog tot ten minste 1 september niet zijn toegestaan vanwege de coronacrisis.
In eerste instantie had de gemeente Den Haag toestemming gegeven voor tien kermiswagens op het Malieveld. Daarop blokkeerden kermisexploitanten de A12. Uiteindelijk besloot de gemeente dat er meer wagens naar het Malieveld mochten.
Een van de sprekers op het Malieveld, advocaat Lex de Jager, kondigde aan dat woensdag een kort geding dient voor de rechtbank in Den Haag. Daarin zal worden aangedrongen op een snelle versoepeling van de maatregelen. De Jager spande onlangs ook een geding aan namens sauna's en sportschoolhouders.

Welwillend

Minister De Jonge staat welwillend tegenover het verzoek van exploitanten om kermissen eerder toe te staan, meldt de NOS. De Jonge erkent dat het zwaar is voor de kermisbranche. Hij zegt dat er "misschien wel iets mogelijk is", maar dat de branche dan met plannen en protocollen moet komen. Daarover is gisteren al een gesprek geweest. "We zijn best bereid om te kijken wat eerder kan dan 1 september, maar dan moet het wel veilig. Je moet je aan de anderhalve meter afstand houden", zegt de minister.
De exploitanten noemen de woorden van minister De Jonge bemoedigend en een eerste stap. Ze voelen zich gehoord en gaan in gesprek met het kabinet.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.