Nesten verwijderen en bomen snoeien: Assen maakt einde aan roekenoverlast Marsdijk

Roeken Marsdijk
De bomen bij kinderboerderij de Beekdalhoeve worden gesnoeid, zodat de roeken er niet meer kunnen nestelen © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Bewoners van de Asser wijk Marsdijk zijn, waarschijnlijk, vanaf het voorjaar verlost van de overlastgevende roeken. De gemeente Assen is deze week begonnen met het verwijderen van de nesten van de hoofdkolonie, aan de Andrej Sacharovweg. Daarnaast snoeit de gemeente de bomen, zodat de roeken volgend jaar de nesten niet opnieuw kunnen bouwen in de bomen.
De kolonie is beschermd en de nesten mogen daar niet zomaar weggehaald worden, maar de gemeente heeft ontheffing gekregen van de provincie Drenthe.

Minder aantrekkelijk

De gemeente Assen doet het snoeien nu, omdat het seizoen daarvoor is begonnen. "In het najaar zit er geen blad in de bomen en kunnen wij de nesten verwijderen. Daarnaast is het broedseizoen in het voorjaar, dus moeten wij voor die tijd alles snoeien en verwijderen", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Het snoeien doen ze, zodat het gebied minder aantrekkelijk wordt voor de roeken. "Dat als de roeken hier terugkomen, ze de nesten niet meer kunnen terugvinden. Dan is dit niet meer de geschikte plek." Wat wel een geschikte plek zou zijn, is de plek in Loon. Vorig jaar probeerde de gemeente de vogels daar al naartoe te lokken, maar dat is nog niet helemaal gelukt.

Nestelen

Doordat er nog nesten waren aan de Andrej Sacharovweg, gingen de roeken niet naar Loon. "Hier was nog genoeg plek. En omdat de rest van de roeken hier ook nog zit, blijven de andere ook hierheen komen. En gaan ze niet naar Loon om te nestelen. Ze zijn daar wel geweest om de plek te controleren en te snuffelen", zegt de woordvoerder.
De gemeente hoopt dan ook, dat na het weghalen van de takken en nesten, de roeken zich naar Loon gaan verplaatsen.
Bekijk hieronder de reportage met de gemeente Assen over het snoeien van de bomen aan de Andrej Sacharovweg.
Nesten verwijderen en bomen snoeien: Assen maakt einde aan roekenoverlast Marsdijk

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.