Stemmentellers in Meppel: 'Er wordt goed voor de inwendige mens gezorgd'

Coördinator Harrie Veldman is tevreden over het telproces in Meppel
Coördinator Harrie Veldman is tevreden over het telproces in Meppel © RTV Drenthe / Tom Meijers
Het stadhuis van Meppel staat vandaag in het teken van het tellen van de stemmen. Vlak voor middernacht waren alle partijstemmen geteld en ook in Meppel was het bolletje van een PVV'er het vaakst roodgekleurd.
Stemmen tellen is een arbeidsintensief proces dat goed moet worden uitgevoerd. Een telfout is namelijk zo gemaakt als je duizenden stemmen moet tellen. In de gemeente Meppel worden er vandaag ruim 22.000 stemmen geteld.
Door de nieuwe kieswet is de klus ietsje minder zwaar, want het telproces is opgeknipt. Op de verkiezingsavond zelf worden de partijstemmen geteld. Een dag later de stemmen per kandidaat. "Dat geeft een hoop rust op de verkiezingsavond zelf", zegt Harrie Veldman die het telproces in het stadhuis coördineert. "We hebben negen telteams, dus we hebben de vaart er mooi in."

Goede ontwikkeling

Stemmenteller Henk Haze is blij met die kieswet. "Als je kijkt naar gisteren, dan begin ik om 7.00 uur 's ochtends op het stembureau. Als je vervolgens tot na twaalven moet doorgaan met tellen, dan komt dat de zorgvuldigheid ook niet ten goede. Ik denk dus dat het een goede ontwikkeling is."
Ondertussen wordt er hard gebikkeld. Zo rijden de kisten met stemmen af en aan op de tweede verdieping van het stadhuis. Een tafel vol koffie- en theekannen, stroopwafels en andere koekjes moeten de stemmentellers scherp houden. "We zorgen goed voor de inwendige mens. Een lokale ondernemer kwam vanmiddag zelfs oliebollen brengen", lacht Veldman. "Dat is toch wel heel mooi."
Bekijk hieronder de video over het tellen van de stemmen in Meppel:
Noeste stemmentellers in Meppel: 'Er wordt goed voor de inwendige mens gezorgd'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.