Pensionado's halen duizenden stenen uit zwembad Ruinen: 'Als je 25 bent, gaat het vanzelf, nu niet meer'

Zwembadtegels Ruinen
Vrijwilligers zijn druk bezig om de 20.000 tegels uit het zwembad in Ruinen te halen © RTV Drenthe / Stefan Klomp
"Je wordt wel doof van dit werk", lacht Roelof Giethoorn. Hij is vrijwilliger bij het zwembad in Ruinen. "Wordt?", komt voorzitter Roel Wiekema ertussen. "Dat was-ie al hoor."
Het typeert de sfeer in het zwembad van Ruinen, waar een hoop lawaai vandaan komt. Daar zijn ongeveer twintig vrijwilligers bezig om de twintigduizend tegels uit de vloer te halen. Ze zijn er sinds een maand mee bezig en zijn ook nog niet klaar.
(Tekst gaat verder na de video)
Vrijwilligers slopen duizenden tegels uit zwembad Ruinen
"Het is een heleboel werk", zegt vrijwilliger Giethoorn. "Ik denk dat we er ongeveer tienduizend stenen uit hebben gehaald. En we moeten er ook nog eens ongeveer tienduizend. Het is vijfhonderd vierkante meter. We hebben nog een aantal meters te gaan. Het gaat goed en met zoveel enthousiasme, dit is perfect."
Iedere dag is er een groep van vrijwilligers aan het werk. "Met veel mensen, licht werk, zo noemen we dat."

Vloer is afgekeurd

De werkzaamheden zijn nodig omdat het zwembad toe is aan een nieuwe vloer. "De bodem is afgekeurd. Er zaten scherpe kanten aan, het was gevaarlijk voor de bezoekers", verklaart zwembadvoorzitter Roel Wiekema.
De vloer vervangen kost wel wat. Een kleine ton, zegt Wiekema. Dat is niet haalbaar voor het zwembad. Door het zelf te doen bespaart het ongeveer 20.000 euro.
Maar ja, dan moet de groep vrijwilligers dus wel zelf flink aan de bak. "Monnikenwerk", omschrijft Wiekema het. "Het is heel groot werk en kost ontzettend veel uren. Het wordt allemaal gedaan door 70-plussers. We doen het niet de hele dag door, een uur of drie. We drinken koffie en het is gezelligheid. En zo lossen we het op."
(Tekst gaat verder na de foto's)
In kruiwagens vervoeren ze alle losgekomen steentjes naar de hoek van het bad. Daar ontstaat inmiddels een grote berg met afval. Met een kleine geïmproviseerde ramp duwen ze de kruiwagen naar de top en kieperen ze de nieuwe lading steentjes om.

Grapjes

Roelof Giethoorn heeft er plezier in. "We maken tussendoor een mopje. We zeuren ook wel hoor haha, dat hoort erbij. Zo houden we het gezellig."
Voor velen is het een compleet nieuwe werkervaring. Die hebben nog nooit dit soort werk gedaan. Toch gaat het iedereen goed af. "Het gaat niet meer vanzelf hoor", verzekert Giethoorn. "Als je 25 bent, gaat het vanzelf. Nu niet meer."
(Tekst gaat verder na de foto's)
De zonnestralen komen door de bomen om het zwembad heen. Dat is niet iedere dag zo. Het weerhoudt de vrijwilligers niet om door te werken. In het bad hebben ze een grote tent staan. Als het regent, verschuiven ze die tent en kunnen ze toch nog droog werken.
Behalve de tegeltjes van de vloer halen, moet ook de bovenste laag van het beton eraf. "Dat is het zware werk", zegt voorzitter Wiekema.
In januari moet het sloopwerk klaar zijn. Dan komt de aannemer en die gaat er een nieuwe vloer inleggen, zodat in maart het bad weer open kan voor een duik. "Nee, de vloer leggen doen we niet zelf", zegt Wiekema. "Dat is vakwerk."
Zwembadtegels Ruinen
Alle 20.000 tegels zijn er naar verwachting in januari uit © RTV Drenthe / Stefan Klomp

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.