Provincie: geen problemen met ooievaars in Drenthe

Een ooievaar
Een ooievaar © ANP
Het provinciebestuur van Drenthe ziet momenteel geen problemen rond de ooievaar. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de BoerBurgerBeweging (BBB).
De BBB-fractie in het Drents Parlement maakt zich zorgen over de impact van de langpotige trekvogel. De partij wil weten of de ooievaar op steeds meer plekken in Drenthe opduikt. Uitdijing van de populatie kan de biodiversiteit namelijk doen afnemen, vreest de coalitiepartij.
Weidevogels, hazen en veldmuizen kunnen ten prooi vallen aan de vreetzucht van ooievaars. En als de vogel op meer plekken opduikt, kan dat een opmaat zijn voor het aanwijzen van meer Natura 2000-gebieden, schrijft de plattelandspartij. Ook het provinciebestuur wil overigens niet meer van dit soort natuurgebieden erbij.

Onderzoek

Onlangs startte gemeente De Wolden een initiatief voor onderzoek naar ooievaars in het Reestdal. Daaruit moet blijken of de biodiversiteit in het geding komt als de ooievaarsopmars doorzet. Er zijn gesprekken in gang gezet met de provincie, buurtgemeenten en andere (natuur)organisaties. De BBB pleit ervoor om dit onderzoek ook in de rest van de provincie uit te voeren.
Het provinciebestuur schrijft dat in Noord- en Noordoost-Drenthe grotere zwermen ooievaars worden waargenomen, maar dit geen aanleiding geeft om deze gebieden een beschermde status te geven.
Verder is de bewering dat weidevolgels en andere dieren een makkelijk te nemen kostje zijn voor ooievaars een discutabele, antwoordt Gedeputeerde Staten. "Grotere prooien, zoals kuikens van weidevogels of jonge hazen, zijn gelegenheidsprooien, afhankelijk van het gebied. Voor zover bekend, jaagt de ooievaar hier niet gericht op. Wij zien momenteel geen problemen met de ooievaar."
Maatregelen om het aantal ooievaars te doen slinken of overlast te bestrijden zijn niet aan de orde, zo valt op te maken uit de beantwoording.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.