Van cellen, oogdouche en alcohollucht tot 54 appartementen: dit zijn de plannen voor oud-politiebureau Meppel

Voormalige politiebureau Meppel
Tot en met 2021 zat hier de politie in Meppel © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Met een bos sleutels loopt hij als een ware cipier door het gebouw. De celdeuren zijn open. Maar een stevige deur naar de schietbaan is dicht. Twee, drie, vier verschillende sleutels probeert hij in het slot te steken. De deur gaat niet open.
"Nee, hier komen we niet in. Hier hebben we de sleutel niet van. Dat zal nog wel geheim zijn." Rob Hoogeveen is geen cipier. Hij is vastgoedmanager bij woningcorporatie Actium. Die heeft het voormalige politiebureau in Meppel gekocht. De bedoeling is dat volgend jaar het gebouw gesloopt gaat worden, waarna er 54 appartementen voor terugkeren.
Politiebureau in Meppel gaat ruimte maken voor woningbouw
Eigenlijk is het een best saai gebouw van binnen, zegt Hoogeveen. Het gebouw bestond uit veel kleedkamers, kantoren en kamers waar opleidingen en instructies werden gegeven. Maar er zijn een paar secties die ademen dat hier tot en met 2021 de politie zat. "Moet je hier even ruiken", zegt hij, als hij een deur openzwaait. Een walm van alcohol ontsnapt uit de ruimte. Daar werden vroeger de ademanalyses gehouden. "De lucht zit er nog steeds in."

Hoogtepunt

"Ja, en dit is natuurlijk het hoogtepunt van het politiebureau", zegt Hoogeveen terwijl hij in een smalle gang met drie kamers aan beide kanten en een wat grotere kamer aan het uiteinde staat. Het is de gang waar de cellen zijn. Vier cellen, twee verhoorruimtes en de grotere kamer op het eind is een observatieruimte.
"Elke enigszins stoute Meppeler en omgeving kwamen hier na een nachtje stappen of na echt iets verkeerds te hebben gedaan de roes uitslapen, in afwachting van verhoor of moest hier wachten op heenzending naar een huis van bewaring."
Chique is zo'n cel zeker niet. Een bed, een stenen bankje en tafeltje met een luik waaruit het eten en drinken werd aangegeven en nog een extra klein massief tafeltje in de hoek. "Dan zat je hier. Ik krijg het al koud als ik hier insta. Gezellig is iets anders."
De cellen hebben geen eigen toilet. Dan moeten ze begeleid worden naar de gang waar een toilet staat. En in die gang staat nog wat anders.
"Dit is een oogdouche", wijst hij. Mocht de politie pepperspray hebben gebruikt, dan kon het hier uit het gezicht worden gewassen. Aan de kraan zit een grote gele label. Rob Hoogeveen drukt erop en vier straaltjes water spuiten omhoog. "Zo zit het hele gebouw vol van dit soort snufjes. Beneden zit nog een hele bijzondere ruimte."

Kelder

Hij loopt de kelder van het gebouw in. De bedoeling is dat de kelder blijft behouden in de plannen van Actium. "Tenzij dat technisch niet haalbaar is, dan wordt ook de kelder gesloopt." Het idee is om daar parkeergelegenheid te creëren voor de toekomstige bewoners.
Er gebeurde hier best wel veel. Maar voor veel mensen is dit altijd verborgen gebleven
Rob Hoogeveen, vastgoedmanager bij Actium, vertelt over de kelder
Die bewoners zullen vooral ouderen zijn. "Ze gaan niet in zo'n klein celletje zitten", wijst hij naar de politiecel. "Zij hebben geen cel en oogdouche meer nodig. Dus die worden gesloopt."
Er komen zo'n 54 appartementen voor in de plaats, met een ontmoetingsruimte. Het worden allemaal twee- of driekamerappartementen, tussen de 55 en 65 vierkante meter. Ze worden allemaal levensloopbestendig gemaakt. "Dit is hele mooie plek dichtbij de stad. Meppel heeft behoefte aan appartementen voor ouderen mensen."
Politiebureau
Aan het kaartje naast de deur is te zien wat hier vroeger zat © RTV Drenthe / Stefan Klomp
In de kelder wijzen nog tal van oude kamertjes op de oude functie. Zoals een wapenberging. Achter de stalen deur werden de wapens opgeslagen. Nu is het gewoon een lege ruimte, waar nog wel automatisch het licht aangaat als je binnenloopt.
Op de bordjes naast de deur valt te lezen wat de kamer vroeger was. Veel kleedkamers en techniekruimtes. "Maar hier zat vroeger de schietbaan achter." Daarna werd vanuit de ruimte het hele communicatiesysteem, P2000, voor de regio geregeld.

Verborgen voor mensen

"Er gebeurde hier best wel veel. Maar voor veel mensen is dit altijd verborgen gebleven. Die melden zich bij de balie voor een aangifte, of ze gingen vanuit de achteringang naar binnen als arrestant. Het is best leuk om dit een keer aan te kopen en als organisatie te ontdekken, hoe dit werkte. Dan zie je wat voor elementen er allemaal inzitten."
Rob Hoogeveen loopt ondertussen weer door naar een andere kamer. "Dit is de ontlaadruimte." Daar ontdeden de agenten hun wapens van kogels.
"Maar we hebben dit niet gekocht omdat we het gaaf vonden om een politiebureau te hebben. Het is echt ons doel om mensen die een sociale huurwoning nodig hebben, om die in Meppel een goed dak boven het hoofd te geven." Als alles meezit, kunnen toekomstige bewoners er eind 2025 mogelijk wonen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.