Koosje Zomer schildert winnend portret Daan Schuurmans: 'De kinderen hebben gevist naar de uitkomst'

koosje zomer
Het schilderij waarmee Zomer won © Eigen foto
Voor de tweede week op rij kent het NPO-programma Sterren op het Doek een Drentse winnaar. In de uitzending van afgelopen zaterdag zagen zo'n 700.000 tv-kijkers dat acteur Daan Schuurmans vond dat Koosje Zomer uit Hollandscheveld hem het best geportretteerd had. Vorige week koos Olcay Gulsen het werk van Robert van Beek uit Emmen.
Zomer, oorspronkelijk afkomstig uit Elim, volgde tussen 2011 en 2017 de opleiding van beeldend kunstenaar aan de Klassieke Academie in Groningen. Ze is gespecialiseerd in schilderwerk, maar maakte de voorbije jaren ook steeds meer kunst met staal.

'Gewoon meedoen'

Toen ze begin dit jaar een oproep van het tv-programma voorbij zag komen op Facebook twijfelde Zomer in eerste instantie om zich op te geven. "Mijn man zei toen dat ik maar gewoon mee moest doen. Dan zie je vanzelf wel hoe het loopt, zei hij", blikt Zomer terug.
Voor Zomer was het programma een behoorlijke uitdaging. "Het was niet alleen spannend, maar ook hard werken", zegt ze. De opnames van het NPO-programma vonden namelijk in drie weken tijd plaats. "Van eind april tot begin mei. Je moest dus in drie weken een doek kunnen schilderen. Dat lukt mij meestal wel, maar ik besteed altijd veel tijd in de voorbereiding en het inlezen over een onderwerp."
koosje zomer
Beeldend kunstenaar Koosje Zomer uit Hollandscheveld © Eigen foto

Vissende kinderen

Naast de hoge werkdruk tijdens de opnameweken, moest Zomer ook van begin mei tot eind november zien te voorkomen dat ze zichzelf als winnares uit de doeken deed. Haar directe familie wist van haar deelname, maar pas later durfde ze dat ook aan anderen te vertellen.
"Stilhouden was soms moeilijk", lacht de kunstenares. "Maar je moet gewoon niks zeggen. De kinderen hebben door de maanden heen wel gevist hoe het was gegaan, maar het is me gelukt niets te verklappen."
Zomer vond haar deelname het lastigste te verbergen tijdens de opnameperiode. "Ik heb de schilder die de kozijnen kwam verven maar afgezegd en iedere keer als ik cursisten kreeg, moest ik Daan (Schuurmans, red.) naar een geheime plek brengen", aldus Zomer.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.