Advocaat afvalondernemer: 'Aanval met snijbrander geen poging tot doodslag'

Het afvalbedrijf in Meppel vanuit de lucht gezien (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
Het afvalbedrijf in Meppel vanuit de lucht gezien
Afvalboer Albert T. uit Rouveen kan zijn rechtszaak bij de rechtbank in Assen best thuis afwachten. Volgens zijn nieuwe advocaat Jori Schadd is er niet of nauwelijks kans dat de man weer een misdrijf gaat plegen. Dat blijkt uit onderzoek door een psycholoog en de reclassering, stelt hij.
De 50-jarige T. werd op 17 december afgelopen jaar opgepakt, nadat hij in Meppel een man heeft aangevallen met een snijbrander. Hij had een langslepend conflict met het slachtoffer en haalde volgens het Openbaar Ministerie twee keer met de snijbrander uit naar de man en raakte hem op het hoofd en in de hals. Het OM ziet dit als een poging tot doodslag, omdat het slachtoffer had kunnen overlijden.

'Oppervlakkige verwondingen'

Volgens Schadd kan die poging tot doodslag niet bewezen worden, omdat het slachtoffer alleen oppervlakkige verwondingen overhield aan de aanval. "Mijn cliënt had niet de bedoeling het slachtoffer te doden", aldus Schadd. Hij zei niks over noodweer, waar volgens T.'s vorige advocaat Evert van der Meer sprake van was.
Omdat zijn cliënt sinds 17 december vastzit en zijn zaak pas op 25 augustus inhoudelijk behandeld wordt, denkt Schadd dat de uiteindelijke straf die T. krijgt mogelijk lager wordt dan het voorarrest. Volgens hem kan T. best naar huis met als voorwaarden reclasseringstoezicht, een contactverbod en een verbod om bij de milieustraat in Meppel te komen, waar hij het misdrijf zou hebben gepleegd.
Het afvalbedrijf van T. komt in de problemen nu hij er al een half jaar niet is. Ook is het volgens zijn advocaat belangrijk voor zijn gezin met vijf kinderen dat de afvalondernemer snel thuis komt.

Langslepend conflict

Het Openbaar Ministerie is het er niet mee eens. De zaak is te ernstig om de afvalondernemer naar huis te laten gaan, vindt de officier van justitie. T. heeft een langslepend conflict met het slachtoffer en omdat dat nog steeds voortsleept, is er nog altijd kans op herhaling, vindt de officier.
T. kwam in zijn laatste woord nog terug op de dreigbrief die hij eerder dit jaar vanuit de gevangenis naar het slachtoffer zou hebben gestuurd. Dat laatste kwam op de vorige tussentijdse zitting in maart ter sprake. "Hij was niet dreigend bedoeld. Ik heb hem geschreven in overleg met mijn psycholoog en die heeft hem ook gelezen voor hij verstuurd is", zei T, die de zitting vandaag via een videoverbinding in de gevangenis volgde.

Kans op herhaling te groot

De rechtbank bepaalde dat T. in ieder geval tot de zitting van eind augustus achter de tralies blijft. De kans dat het weer escaleert tussen de man uit Rouveen en het slachtoffer kan niet goed genoeg worden ingeperkt als hij vrijkomt, stelt de rechtbank.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.