Bijna een op de drie Drenten wil geen of minder kernenergie

De kernreactor bij Borssele
De kernreactor bij Borssele © ANP
Bijna een derde van de Drentse bevolking wil dat er minder of helemaal geen kernenergie wordt gebruikt. Alleen inwoners van Groningen zijn sceptischer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De groep tegenstanders van kernenergie in Drenthe is ongeveer even groot als het aandeel voorstanders. In Friesland, Utrecht (38 procent) en Zeeland (40 procent) scharen relatief de meeste mensen zich achter nucleaire energieopwekking.

Meer steun voor kernenergie

Het CBS concludeert dat de steun voor kernenergie groeiende is in Nederland. Momenteel is 36 procent van de Nederlanders positief, drie jaar geleden ging het nog om 25 procent. Het CBS stelt dat vooral mannen, ouderen en hoogopgeleiden voorstander zijn van kernenergie.

Onderzoek naar Drentse kerncentrale

In het Zeeuwse Borssele staat de enige werkende kerncentrale van Nederland. Er zijn plannen om in deze plaats twee nieuwe kernreactoren te bouwen. Ook in andere Europese landen zijn er plannen voor meer centrales en worden bestaande centrales ook langer gebruikt om de voldoen aan de stijgende energievraag.
In Drenthe wordt de mogelijkheid voor een kleine kerncentrale onderzocht. Het Rijk heeft 10 miljoen euro hiervoor beschikbaar.
Kernenergie wordt als alternatief gezien voor fossiele brandstoffen (aardgas, steenkool en aardolie) en als aanvulling van duurzame energiebronnen als wind en zon.
Het enquêteonderzoek van het CBS is uitgevoerd van 7 februari tot en met 21 april 2023. Het onderzocht de opvattingen van Nederlanders over klimaatverandering en energietransitie.
Ruim 18.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.