Vorst onderweg: wel kriebels, maar nog geen schaatskoorts

IJsbaan Gasselternijveen
IJsverenigingen maken zich klaar voor een koude winter © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
Temperaturen die 's nachts aan de grond kunnen dalen tot acht graden onder het vriespunt, dat is het juiste ingrediënt voor natuurijsbanen en mogelijk zelfs een marathon op natuurijs. Maar, de schaatskoorts heeft Drenthe nog niet in de ban.
"Nee, ik ben nog niet gebeld door ijsverenigingen", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag lachend. Toch is de vraag niet vreemd. Van der Zwaag voorspelt in de nacht van woensdag op donderdag vijf graden vorst en donderdag kan het de eerste ijsdag van het jaar worden. Een nacht later kan het zelfs nog iets kouder worden. "En dan verwacht ik op vrijdag sowieso een ijsdag."
De kou heeft alles te maken met de winter die over Europa trekt. Scandinavië wordt al een maand getroffen door een koufront, de Alpen liggen onder een dik pak sneeuw en Oost-Europa kent zelfs meters hoge sneeuwduinen. Iets dichter bij huis, in Duitsland, ligt ook een laagje sneeuw. "We hebben te maken met een oostelijke wind. Door die sneeuw in Duitsland, is de temperatuur hier ook laag", legt de weerman uit.

Schaatskoorts nog niet toegeslagen

Het zijn de perfecte omstandigheden voor schaatskoorts. Maar daar merken ze nog niets van bij Intersport Jan Bols in Hoogeveen. "We zijn er helemaal klaar voor, maar het is hier nog rustig", zegt een medewerker. "Er komen wel mensen om hun schaatsen te laten slijpen, maar dat zijn er niet meer dan anders."
Aan de andere kant in de provincie, in Gasselternijveen, beginnen de symptomen van Bennie Everts haast bijna op schaatskoorts te lijken. Hij is voorzitter van IJsvereniging Oostermoer, dat aan de zuidwestzijde van het dorp een ijsbaan heeft. Die is voorzien van een leemlaag, waardoor er nu water op kan worden gepompt. "Met de vorst die eraan komt, hebben we een extra pomp erbij gezet. We hebben goede hoop", aldus Everts.
IJsbaan Gasselternijveen bijna klaar voor de winter

Nog geen stress in Nieuw-Buinen

Even verderop in Nieuw-Buinen is er nog geen sprake van stress. Sinds enkele jaren doet de schaatsvereniging daar een poging om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. "Het kriebelt wel", lacht Bert Drent van de schaatsvereniging. "Maar dat doet het hier eigenlijk het hele jaar. Van jeuk is echter nog geen sprake."
Toch staan de vrijwilligers klaar om in enkele nachten een perfecte ijsvloer te preparen. "We moeten de baan alleen nog laten vegen, daarna kunnen we direct op vorst inspringen. Maar we wachten de weersberichten nog even af. Mocht het echt zo gaan vriezen, dan denk ik dat we wel iets gaan doen. Want die eerste marathon op natuurijs, die willen we graag. En anders maar de tweede."
IJsbaan Gasselternijveen
De ijsbaan in Gasselternijveen wordt onder water gezet © RTV Drenthe/Aaldert Oosterhuis
Het beste medicijn tegen schaatskoorts zijn warme temperaturen na een periode van kou. En dat is precies de verwachting voor komend weekend. De temperatuur gaat overdag weer boven het vriespunt komen. Kunnen we dan tenminste een dag schaatsen? Weerman Roland van der Zwaag heeft er een hard hoofd in, ondanks dat de nachtelijke temperaturen goed zijn. Volgens hem zijn er aantal problemen om tot een mooie ijsvloer te komen.
"De ondergrond is eigenlijk op dit moment nog te warm. Die heeft een nacht nodig om af te koelen. Dus pas vrijdagnacht zien we pas echte ijsgroei. Maar die nacht is er vrijwel geen wind, terwijl een windkracht 2 juist voor ijsgroei zorgt." Maar het grootste probleem is na vrijdag. "Vanaf zaterdag gaan de temperaturen weer omhoog. Dat weten de schaatsers onder ons ook. We hebben gewoon twee dagen extra vorst nodig."
Weerman Roland van der Zwaag over de schaatskansen

Winterse voorspelling

Eind deze week schaatsen? Die kans is dus erg klein. Maar later dan deze winter? Van der Zwaag: "Ik denk dat december ongeveer hetzelfde wordt als vorig jaar. Toen hebben we enkele dagen strenge vorst gehad. Daarna verwacht ik een slappe winter, tot eind februari. Vanaf dan kan er weer wat kou komen en mogelijk hebben we dan nog kans op enkele dagen schaatsen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.