Ouders van Ralf Meinema: 'We hebben het vertrouwen in de rechtspraak verloren'

ingrid en wietze meinema
Ingrid en Wietze Meinema verwachten een paar loodzware dagen © RTV Drenthe
Bij het gerechtshof in Leeuwarden dient morgen en vrijdag het hoger beroep tegen verdachte Hans O. in de kofferbakmoord. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen. De ouders van Ralf zien als een berg op tegen het proces.
"Het worden sowieso twee zware dagen. De laatste weken heb ik al slecht geslapen. Je bent er steeds mee bezig", zegt vader Wietze Meinema.
Wat verwachten ze van het hoger beroep? "Je gaat dezelfde weg weer, die we nu al zes jaar lopen. Het wordt wel frustrerend, want je komt geen klap verder", zegt moeder Ingrid.

Hoe zat het ook alweer met de kofferbakmoord

In het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol werd op 31 maart 2017 het lichaam van Ralf Meinema gevonden in de kofferbak van zijn auto. Hij bleek met extreem geweld om het leven te zijn gekomen. Waarom hij is vermoord, is nog altijd onduidelijk.
Drie jaar geleden werd Hans O. uit Emmen voor de tweede keer opgepakt voor het medeplegen van moord of doodslag op Meinema. De rechtszaak diende anderhalf jaar geleden in Assen. Tegen de verdachte werd 18 jaar gevangenisstraf geëist. Hij werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
"Het is voor ons een enorme klap geweest dat de verdachte is vrijgesproken anderhalf jaar geleden. Hij heeft een tijd vastgezeten en er is een rechtszaak geweest van twee dagen. Het is niet te beschrijven wat dit met ons heeft gedaan. Dit kan toch niet mogelijk zijn, dachten we. Zoveel aanwijzingen, sporen, iemand vasthouden en dan ineens vrijlaten. Dat is heel zuur voor ons als nabestaanden", aldus vader Wietze.
Ze gaan met een dubbel gevoel naar de zitting. Want komt er dezelfde uitspraak uit als in Assen? "Rechters beslissen en daar heb je je aan te houden. Dat geldt straks ook", zegt Wietze. "Ook na dit proces raken we het nooit meer kwijt, maar we moeten we ermee leren leven."
Ze hopen dat het Openbaar Ministerie met meer sluitend bewijs komt. Het OM wil daar voor de zitting niets over zeggen. "Ik heb er wel een zwaar hoofd in als ik terugdenk aan de rechtszaak in Assen. Veel dingen werden zo van tafel geveegd, zoals de anonieme getuige", zegt hij. Die anonieme getuige heeft verklaard dat die O. zelf heeft horen vertellen dat hij Meinema met een wapen heeft doodgeslagen.

Nog altijd veel onduidelijk

"Ik hoop dat nu duidelijk wordt wat er heeft gespeeld. Er is geen motief. De politie kan uiteindelijk eigenlijk niets vinden. Wij weten het ook niet. Er moet iets zijn voorgevallen. Ik blijf zeggen: hij heeft geboet voor een ander. En dan kun je zeggen: jij bent zijn moeder. Maar wat hier met Ralf is gebeurd klopt gewoon niet met zoals wij hem kenden. Hij heeft altijd voor zijn vrienden gestaan. Hij zou zwijgen over een geheim en zou iemand nooit laten vallen. Dat heeft hem de kop gekost", zo is de overtuiging van moeder Ingrid.
De ouders hopen ook dat in de toekomst duidelijk wordt van wie het dna is dat is aangetroffen op een frisdrankflesje en een sigarettenpeuk in de auto. Politie en justitie deden al twee keer een dna-verwantschapsonderzoek, maar er werd geen 'hit' aangetroffen in de databank.
Tekst gaat verder onder de video
De ouders van de vermoorde Ralf Meinema hebben geen vertrouwen meer in de rechtspraak, zeggen ze voor aanvang van het hoger beroep tegen verdachte Hans O. in de kofferbakmoord
Het valt hen moeilijk nog plezier te hebben in het leven. "We gingen altijd heel veel op pad samen, maar daar is een streep doorheen gekomen sinds de dood van Ralf", zegt Wietze. "We hebben ook nog andere kinderen, die moeten ook verder. Die hebben net zoveel verdriet als wij, maar zij moeten ook verder. Wij zijn er nog dieper in betrokken. Het is slopend."
En als ze dan proberen te lachen, voelt het niet helemaal echt. "We doen naar de buitenwereld alsof we lachen, maar inwendig huilen we. Zo moet je het zien. Je haalt adem omdat je weet hoe dat moet. Je moet verder, maar je vraagt je weleens af: waar zijn we in godsnaam mee bezig", vertelt Ingrid.

Daders moeten worden gestraft

"Het zijn gewetenloze mensen die dit hebben gedaan. Ze moeten er voor worden gestraft. Want anders gaat het gewoon door. Dan doen ze het ook bij iemand anders. Ik blijf zeggen: het komt uit. We moeten geduld hebben, maar het komt uit. Er zijn te veel mensen die er vanaf weten. En dan lekt het altijd uit", vertelt Wietze.
"De toedracht kun je nooit een plek geven, maar dan weet je in ieder geval waarom het is gebeurd. Dat zou misschien een beetje helpen. Ik wil echt weten waarom dit is gebeurd", vervolgt hij.
"Ik begrijp niet dat degenen die dit hebben gedaan, door kunnen leven. Ze hebben alles kapot gemaakt voor het hele gezin. Als je op zo'n manier een kind verliest, dat is niet voor te stellen. Dat gun ik niemand", vult Ingrid aan.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.