Hans Kuipers begint aan wethoudersklus in Tynaarlo

Hans Kuipers wethouder Tynaarlo 2023
Hans Kuipers vervulde al veel rollen in de politiek, maar die van wethouder is nieuw voor hem © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Met de beëdiging van Hans Kuipers is het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo weer compleet. Kuipers volgt Miguel Ririhena op als wethouder namens GroenLinks.
Ririhena verraste een krappe maand geleden met de aankondiging van zijn vertrek. Reden daarvoor was een verschil van inzicht met zijn 'eigen' GroenLinks-fractie.
Al snel viel de naam van Hans Kuipers in de politieke wandelgangen van Tynaarlo. Kuipers is, hoewel met 36 lentes nog jong, een politicus met ervaring. Hij was eerder raadslid in Meppel, lid van de Provinciale Staten in Drenthe en was van 2019 tot aan de zomer van 2023 gedeputeerde in diezelfde provincie.

Kuipers verhuist niet

Ondanks zijn ruime ervaring in de politiek, bleek niet de gehele raad overtuigd van de aanstelling van de wethouder uit Meppel. Met twaalf stemmen voor en negen tegen, kan gesproken worden van een kleine meerderheid. Eén raadslid stemde blanco.
Kuipers hoeft van de gemeenteraad niet te verhuizen naar Tynaarlo. Daarmee maakt de gemeenteraad een uitzondering op de regel dat een wethouder ook woonachtig moet zijn in zijn werkgebied.
Artikel gaat verder onder de foto
Hans Kuipers Tynaarlo 2023
Hans Kuipers Tynaarlo 2023 © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

'Meteen interessant'

Kuipers geeft toe dat die uitzondering 'best bijzonder is'. "Maar de aanleiding dat ik nu wethouder word, is ook best bijzonder", zegt hij. "Een wethouder die opstapt, dat is eigenlijk altijd heel treurig. Dat zijn geen leuke omstandigheden."
De GroenLinks-fractie van Tynaarlo kwam vrij snel bij Kuipers uit, die na zijn vertrek als gedeputeerde nog niets nieuws had. "Het ging eigenlijk best wel snel", blikt Kuipers op de afgelopen weken terug. "Ik had allerlei plannen vanaf 1 januari voor mezelf en ik had geen rekening met dit scenario gehouden. Maar ik vond het wel meteen interessant. Het is bovendien een voortzetting van wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, namelijk een bestuursfunctie in deze mooie provincie."

Vuurdoop

Bang voor dezelfde onenigheid met de fractie als zijn voorganger, is Kuipers niet. "Ik heb uitgebreid met de fractie gesproken over het verleden en de toekomst. Ze kennen mij ook als bestuurder en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt."
Met een raadsvergadering van ruim vier uur heeft Kuipers vanavond zijn vuurdoop in Tynaarlo gehad. "Dit is zeker een gemeenteraad waarmee ik uit de voeten kan. Ik heb er zin in."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.