Bron van besmette patiënt ook in Drenthe moeilijk te achterhalen
De GGD neemt met iedereen die positief test op het coronavirus contact op voor een bron- en contactonderzoek om zo verdere verspreiding te voorkomen. Tijdens het onderzoek wordt nagegaan waar iemand is geweest in de veertien dagen voorafgaand aan de klachten. Op die manier moet in kaart gebracht worden of iemand bijvoorbeeld naar werk, vrienden of de kroeg is geweest.
Waar precies de bron is van de besmetting, blijkt lastig op te sporen, laat de GGD Drenthe weten. "Bij grotere groepen levert onderzoek vaak meer op", verklaart een woordvoerder. "Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat bij meerdere besmettingen een bepaalde locatie naar voren komt. Zo kan mogelijk de gemeenschappelijke bron achterhaald worden."
Onderzoek duurt gemiddeld 8 uur
Eerder liet GGD-directeur Sjaak de Gouw weten dat er slechts enkele mogelijkheden zijn waarbij je wel zeker weet waar het virus vandaan komt. "Bijvoorbeeld als iemand veertien dagen is binnengebleven en maar een keer naar buiten is geweest", zei hij tegen het Algemeen Dagblad.
Uit het bron- en contactonderzoek dat de GGD Drenthe heeft uitgevoerd is niet één soort bron gevonden die ze geregeld terugziet. De gezondheidsdienst zegt gemiddeld 8 uur nodig te hebben voor de uitvoer van het onderzoek.