De eerste marathon op natuurijs in zicht? 'We wachten af wat Koning Winter in petto heeft'

Wordt Nieuw-Buinen de plek waar de eerste marathon op natuurijs gaat plaatsvinden?
Wordt Nieuw-Buinen de plek waar de eerste marathon op natuurijs gaat plaatsvinden? © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Wanneer de temperaturen onder nul zakken, speelt de schaatskoorts in Nederland direct. Ook de wedstrijd om het organiseren van de eerste marathon op natuurijs barst los. Nieuw-Buinen en Nieuw-Amsterdam dingen mee in die race.
Sinds begin deze week kunnen liefhebbers weer genieten van het eerste echte winterweer. Voor schaatsbond KNSB genoeg reden om rekening te houden met een marathon op natuurijs dit weekend. "Het is allemaal fragiel, maar als het lukt, zou zaterdagochtend een kans zijn", zegt Geert-Jan Muskens, competitieleider van het marathonschaatsen en natuurijscoördinator.

Achter de schermen druk bezig

In Nieuw-Buinen staan ze al te trappelen en treffen ze de eerste voorbereidingen. "Tuurlijk zijn we achter de schermen druk bezig en houden we het weer nauwlettend in de gaten", zegt Monique Wessels van Schaatsvereniging Nieuw-Buinen.
Ook bij Schaatsvereniging Nieuw-Amsterdam en Veenoord slaat de schaatsmania toe, nu de temperaturen een vlucht naar beneden nemen. "Wij zijn er flink mee bezig. We zijn de baan al aan het schoonmaken", vertelt Margriet Sieben, voorzitter bij Schaatsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord.

Snel schakelen

Maar in principe staan ze altijd paraat, zegt Sieben. "Je weet inmiddels wat je kunt verwachten en zijn eigenlijk altijd voorbereid. Op het moment dat echt zover is, moet je snel kunnen schakelen."
Toch rekenen de verenigingen zichzelf nog niet rijk en blijft het sterk de vraag of een marathon er dit weekend in zit. "Het schommelt nog zo qua temperatuur", zegt Wessels. "Als het overdag zo blijft, dan ben ik bang dat het voor deze vorstperiode niet voldoende kan zijn. Dit weekend een marathon is te voorbarig."

Nuchter en realistisch

De vereniging in Nieuw-Buinen probeert de losbarstende schaatskoorts dan ook zoveel mogelijk te onderdrukken. Wessels: "We zijn nuchter en realistisch. De ene keer voorspellen ze in de nacht -5, maar met overdag boven nul, dan is de baan 's ochtends alweer ontdooit."
Ook Sieben vraagt zich af of het zo'n vaart zal lopen. "De voorspellingen zijn vaak extremer dan de praktijk. Het moet de hele nacht wel 7 tot 8 graden vriezen voor drie centimeter ijs. Daar kan je een marathon op schaatsen."

Stille hoop

Of een marathon binnen handbereik is, moet blijken. Sieben heeft in ieder geval 'stille hoop'. "We hopen het altijd, maar de praktijk moet het uitwijzen. We wachten af wat Koning Winter in petto heeft."
Volgens de Schaatsbond maken clubs in het oosten van het land de grootste kans op het organiseren van de natuurijsmarathon, zoals in Winterswijk. Vorig jaar werd er een marathon op natuurijs verreden op 14 december in het Friese Burgum. De organiserende IJsclub Bergum troefde daarmee onder andere Nieuw-Buinen af.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.