IJsverenigingen over marathon: 'Schaatskoorts stijgt, maar temperatuur daalt niet genoeg'

Schaatsbaan Nieuw-Buinen
Het ijs in Nieuw-Buinen vorig jaar december © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
De temperatuur in Drenthe zakt 's nachts meerdere graden onder het vriespunt, maar is het voldoende om deze week een marathon op natuurijs te houden? De schaatsverenigingen in Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Nieuw-Buinen hopen het van harte, maar schatten de kans klein in.
Als er een marathon verreden kan worden, moet het binnen enkele dagen gebeuren. Zoveel is duidelijk, want na het weekend wordt de weg omhoog ingezet wat betreft de temperatuur. Maar hoewel de vorst zich deze week laat gelden, is het zeer de vraag of het voldoende is voor een marathon op natuurijs.

'Met -2 kun je niet zoveel'

"De schaatskoorts stijgt wel, maar de temperatuur daalt hier nog niet echt genoeg", schetst Margriet Sieben, voorzitter van de schaatsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord, de situatie. "Afgelopen nacht is het hooguit -2 geweest en dan kun je niet zoveel. En vanochtend was het 0 tot -1, dat is echt te weinig."
"We hopen dat de vorst wat meer onze kant op komt en het kwik verder gaat dalen. De grootste kans daarop lijkt in de nacht van vrijdag op zaterdag te komen", weet Sieben. "Het mooiste zou zijn als je de hele nacht een vorst hebt van zo'n -7 of -8. Voor onze leden zit er een kansje in dat ze kunnen schaatsen, maar voor een marathon heb je meer nodig. Dan moet het ijs toch echt 3 centimeter dik zijn."
Bij de schaatsvereniging in Nieuw-Amsterdam/Veenoord hebben de vrijwilligers hun taken deze week al opgepakt. "We zorgen er met z'n allen bijvoorbeeld voor dat de baan schoon is, dat soort dingen", vertelt Sieben. "Maar ik weet eerlijk gezegd niet of wij genoeg tijd hebben om een marathon te kunnen houden, want met de huidige temperaturen kom je er niet."

'We willen heel erg graag'

Vergelijkbare geluiden klinken vanuit Nieuw-Buinen. "Afgelopen nacht hebben wij niets gedaan. Het is bij ons helaas niet koud genoeg geweest", zegt Monique Wessels van Schaatsvereniging Nieuw-Buinen. "We willen natuurlijk heel erg graag een marathon op natuurijs organiseren, maar met een temperatuur van -3 bij ons in de nacht schiet het niet echt op. En de komende dagen lijkt het niet heel veel kouder te gaan worden."
Een natuurproduct heb je nu eenmaal niet volledig in de hand"
Monique Wessels van Schaatsvereniging Nieuw-Buinen
"Bovendien helpt het niet mee als de temperatuur in de ochtend te ver omhoog klimt. Dan kun je in de nacht allerlei dingen doen, maar dat wordt overdag weer teniet gedaan", legt Wessels uit. De mist die over het Drentse landschap blijft hangen, helpt volgens haar ook niet mee. "Dan kan het ijs niet verder groeien en haal je nooit de gewenste ijsdikte."
Wessels ziet het dan ook somber in dan haar schaatsvereniging op korte termijn een marathon gaat organiseren. "Maar dat neemt niet weg dat we wel klaar blijven staan. Je weet het natuurlijk nooit. Dat is het mooie van een natuurproduct; je hebt het nu eenmaal niet volledig in de hand."

Twijfel

Deze week blijft het kwik 's nachts uitkomen op -3 of -4. "Misschien wordt het op de allerkoudste plekken in Drenthe -5. In de nacht is er verder veel mist en kan het tot laat in de ochtend grijs blijven", blikt RTV Drenthe-weerman Hans Nienhuis vooruit. "Overdag blijft de temperatuur hangen rond het vriespunt."
Of de weersomstandigheden voldoende zijn voor een marathon op natuurijs betwijfelt Nienhuis. "Het is geen heel diepe vorst, dus de omstandigheden zijn niet ideaal. Het zal spannend worden."

Mist is spelbreker

Schaatsbond KNSB liet eerder weten dat Winterswijk over de beste papieren lijkt te beschikken om deze week een eventuele marathon te organiseren. Maar ook in de Achterhoek werkt Koning Winter momenteel niet mee, want door mist is de ijsgroei afgelopen nacht tegengevallen.
Toch schat de voorzitter van de Winterswijkse IJsvereniging de kans in op 50 procent dat er een marathon op natuurijs komt. Dat zou dan zaterdag moeten gebeuren. De Winterswijkse vereniging, opgericht in 1887, organiseerde nog nooit de eerste marathon op natuurijs.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.