Drentse lekkerbekken geven hoogste fooi aan bezorgers

Een van de pizza's die terechtkomt bij een medewerker of bewoner in de zorg
Thuisbezorgde pizza's zijn populair in Drenthe © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Bezorgers van maaltijden aan huis doen goede zaken in Drenthe: in onze provincie krijgen bezorgers de hoogste fooi van Nederland. Daarnaast eten de inwoners van onze provincie verreweg de meeste thuisbezorgde maaltijden in het weekend. Maar liefst 40 procent van alle bestellingen wordt op een zaterdag of zondag bezorgd.
De meest bestelde gerechten in Drenthe zijn de pizza salami en de kapsalon, blijkt uit een overzicht van Thuisbezorgd.nl. De bezorgdienst ziet dat de Japanse keuken snel in populariteit toeneemt, waarbij sushi ongekend gewild blijft.

Kampioen vooruitbetalen

Naast het geven van de hoogste fooien zijn Drenten ook kampioen in het vooruit betalen van hun maaltijd: nergens in Nederland worden zoveel bestellingen op voorhand betaald als in Drenthe. Het gaat om 16,16 procent van alle bestellingen.
Zoals gezegd staat Drenthe bovenaan de lijst wat betreft het geven van een fooi aan de bezorger. Dit in tegenstelling tot onze buurprovincies, in Friesland en Groningen zijn ze veruit het zuinigst met fooien geven.
Wat het meest opvalt aan de landelijke cijfers van de grote bezorgketen:
Speciaal nieuwjaar: Het gerecht waarmee Nederlanders massaal het nieuwe jaar starten is de frikandel speciaal. Op geen enkele andere dag worden er zoveel bestellingen geplaatst voor deze Nederlandse snack.
Koninklijke pizza: Het meest bestelde gerecht is dan weer de pizza margherita. Die bestellen we in groten getale met vrienden of familie.
Genieten met een bestelling: In Nederland combineren we de bestellingen bij onze favoriete restaurants het liefste met het kijken van een film of serie (20 procent), samenzijn met vrienden (13 procent), het vieren van een speciaal moment zoals verjaardagen (9 procent) of als beloning na een lange werkdag (26 procent).
Scoren met een kapsalon: Het best scorende gerecht tijdens de Champions League finale van dit jaar was de Döner Kapsalon.
Een echte zoetekauw: De grootste zoetekauw in Nederland bestelde 577 desserts, waarvan 174 cheesecake macarons. Sowieso zijn toetjes in Nederland heel populair. Enkele van de meest bestelde toetjes zijn chocolade lavacake, kaneelstengels, baklava, chocolate chip cookies, en tiramisu.
Nederlands bestelkampioen: De absolute bestelkampioen van Nederland komt dit jaar uit Amsterdam. Die persoon bestelde 852 keer dit jaar, waarvan 200 broodjes kaas. Iemand anders uit Amsterdam kan rekenen op de allerduurste bestelling van 2023 met een rekening van 1.113 euro, zonder fooi.
Grote bestellers: In de provincies Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht wordt het meeste geld uitgegeven aan bestellingen bij Thuisbezorgd.nl. Ook hier blijkt weer dat Friezen en Groningers het een stuk zuiniger aan doen dan de rest van Nederland.
Nachtleven: In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden opvallend veel bestellingen 's nachts geplaatst. Maar de absolute nachtbrakers zijn in Groningen te vinden, waar 3,7 procent van de bestellingen diep in de nacht worden gedaan.

De meest bestelde gerechten

Wat in Nederland het meeste werd besteld in 2023 valt samen te vatten als pizza, burgers en kapsalon:
  • Pizza margherita
  • Döner kapsalon
  • Cheeseburger
  • Pizza salami
  • Pizza shoarma
De cijfers zijn gebaseerd op geanonimiseerde data van de bestellingen bij thuisbezorgd.nl van zes miljoen mensen bij bijna 13.000 aangesloten restaurants, en geven een indruk van wat er in 2023 op het menu staat in Nederland en Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.