Op het laatste moment een cadeautje of een gedicht: Sinterklaasstress steekt ieder jaar de kop weer op

Winkelend publiek in het centrum van Hoogeveen.
Winkelend publiek in het centrum van Hoogeveen. © RTV Drenthe/ Mathijs Renkema
Nog niet alle cadeaus binnen? Dan begint de tijd echt te dringen. Met Sinterklaasavond in zicht, neemt ook de Sinterklaasstress toe. Zowel in de winkelstraat als boven het blanco vel papier.
"Alle cadeaus heb ik binnen, maar ik moet nog wel dichten", lacht een Hoogeveense voor de Intertoys in haar stad. "We vieren het zondag en maandag, dus ik heb nog even." Stress wil ze het niet noemen. "Maar het moet wel even klaar allemaal. Gelukkig heb ik een vrije dag vandaag."

Gedicht hoeft niet te rijmen

Ralph Mulder, sneldichter, ziet zulk 'uitstelgedrag' geregeld voorbijkomen. Het is dan ook dat hij het rondom 5 december drukker heeft dan anders. Een goed gedicht hoeft wat hem betreft niet te rijmen, maar moet wel de positieve punten van iemand naar voren brengen. Zijn tip: "Zet eerst op papier wat je over diegene wil vertellen en maak er dan een gedicht omheen."
Ralph Mulder sneldichter Hoogeveen
Een gedicht binnen een paar minuten: sneldichter Ralph Mulder uit Hoogeveen doet het © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Gedicht met kwinkslag

En nee, 'Sinterklaas zat te denken wat hij ... zou schenken', is uit den boze. "Het is zo geboren dat rond Sinterklaas alles maar moet rijmen", lacht Mulder. Dan krijg je dus zulke afgezaagde openingen.
Liever ziet hij een gedicht met een kwinkslag. "Je hoeft niet al te moeilijk te doen", vindt hij. "Als het maar een persoonlijk gedicht is."
Wie er echt niet uitkomt heeft geluk: aanstaande dinsdag zit Mulder in de bibliotheek van Hoogeveen. Geef hem vijf steekwoorden en binnen een aantal minuten rolt er een gedicht uit. Het werkt bovendien stressverlagend.
Sinterklaas

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.