Wim Beverdam uit Emmen hangt tabberd na 20 jaar aan de wilgen: 'Kinderen vertellen de Sint zoveel'

De Sint met zijn Pieten in Emmen
De Sint met zijn Pieten tijdens de Lichtjesparade in Emmen © Wiebe Veenstra
Het zijn de laatste loodjes als Goedheiligman voor Wim Beverdam uit Emmen. Donderdag zwaaide hij na 20 jaar de kinderen in Emmen nog eens toe tijdens de Lichtjesparade in het centrum van de stad en de komende dagen staan voor hem in het teken van huis-, bedrijf-, en schoolbezoekjes. Maar na 6 december kruipt hij niet meer in de huid van de Sint tijdens de grote optochten. "Ik ben wel klaar met de grote dingen."
Beverdam heeft geen spijt van zijn beslissing, maar hees zichzelf toch met een dubbel gevoel uit het Sinterklaaspak afgelopen donderdag. "Mijn vrienden en familie waren er, dus het was na afloop wel emotioneel."

'Dit kan beter'

Na 20 jaar vindt Beverdam het wel welletjes om elk jaar de Sint te spelen tijdens de optochten. "Ik blijf nog wel school- en huisbezoeken doen, maar ik ben wel klaar met de grote dingen." Hij blijft wel betrokken bij de stichting die de intochten organiseert. "Mijn vrouw is namelijk voorzitter van de stichting."
Sinterklaas in Emmen
De Sint tijdens de Lichtjesparade in Emmen © Wiebe Veenstra
Twintig jaar geleden stapte Beverdam op eigen initiatief naar de winkeliersverenging van Bargeres. "De Sint die jullie nu hebben die is zo slecht, dit kan beter", was zijn boodschap toen. En uiteindelijk was het Beverdam zelf die bij de volgende intocht het middelpunt van het kinderfeest in Bargeres werd. "In die jaren ervoor heb ik ook al veel huis- en schoolbezoekjes gedaan, dus ik wist wel wat ik kon."

Van 8 naar 100 Pieten

In het eerste jaar bood Beverdam zelf aan om kosteloos op de Stoomboot te stappen, zodat de organisatie kon kijken of het beviel. En langzamerhand werden de bezigheden van Beverdam steeds meer uitgebreid rond 5 december. "Na Bargeres deden we bijvoorbeeld ook Emmerhout en Rietlanden, totdat ik uiteindelijk de Sint in het centrum van Emmen werd. We gingen van 8 Pieten in Bargeres naar 100 Pieten in Emmen dit jaar."
Buiten de werkzaamheden als Sint, was Beverdam ook nauw betrokken bij de voorbereidingen van de intochten. Ook hiermee stopt Beverdam. "Maar gelukkig heb ik een hele goede opvolger."

'Sint'-Petersburg

In zijn twee decennia als Sint-Nicolaas heeft Beverdam zelfs een buitenlands avontuur achter de rug. "Op een gegeven moment werden wij uitgenodigd door een man in Sint-Petersburg. Die had in het verleden ooit een keer Sinterklaas gezien en wilde hem ook naar Rusland halen." En dus trok Beverdam naar Rusland om als Sint te spelen.
De Sint tijdens de Lichtjesparade in Emmen
De Sint tijdens de Lichtjesparade in Emmen © Wiebe Veenstra
En het bleef niet bij één keer, want later werd hij nogmaals uitgenodigd voor de Wereld Spookjesdagen in Rusland. "Dat was toen in mei, toen mocht ik met 40 graden mijzelf in een Sinterklaaspak hijsen", vertelt Beverdam lachend.

Veranderingen

Bij de intocht van 2019 raakte een groep voorstanders van Zwarte Piet slaag met de politie in Emmen, waardoor de route van de intocht gewijzigd moest worden. Dit was voor Beverdam wel een smet in zijn periode als Sinterklaas. Maar hij zag het sentiment toch al snel draaien. "Na 2019 hadden wij natuurlijk corona, waardoor de discussie iets werd bekoeld. Daarna hebben wij gewoon besloten om het met roetveegpieten te gaan doen, in navolging van de NOS."
Beverdam tijdens laatste intocht in Emmen
Wim Beverdam tijdens zijn laatste intocht in Emmen © Wiebe Veenstra
En volgens Beverdam is de Sinterklaasviering er niet anders van geworden. "Voor de kinderen maakt het helemaal niks uit en ook de belangstelling is niet minder geworden."
Het hoogtepunt voor Beverdam in zijn periode als de Goedheiligman was toch wel het contact dat hij met kinderen had. "Kinderen vertellen je zoveel en daar zitten hele bijzondere verhalen tussen. Dat was voor mij heel speciaal."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.