Adoptiepiano in Hoogeveen zoekt nieuw baasje: 'Een jaar van mogen genieten'

Adoptiepiano Hoogeveen
Berlin Grammer leent jaarlijks haar piano uit. Ruben Dekker uit Hoogeveen mocht er het afgelopen jaar op spelen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Een piano adopteren, het klinkt misschien vreemd, maar het bestaat echt. De elfjarige Ruben Dekker uit Hoogeveen heeft het gedaan. Een jaar lang heeft hij een piano van iemand anders in huis gehad om op te oefenen. Maar het instrument mag nu naar iemand anders.
"Hij ziet er mooi uit en klinkt ook goed", zegt Dekker terwijl hij wat loopt te pingelen op de piano. Dat hij tijdelijk in het bezit is gekomen van het instrument is een gelukje geweest. Vorig jaar zat hij in de bieb en speelde hij op een andere piano, toen twee mensen hem benaderden vanwege zijn mooie spel. Ze vroegen zich af of hij thuis oefende op het instrument. "Ik heb gezegd dat we in ons huis geen piano hadden. Zij hadden er nog eentje staan en vroegen zich af of ik hem een jaar wilde lenen."

Huiverig

In eerste instantie was hij wat huiverig, maar hij kreeg een brief mee met tekst en uitleg. "Die kon ik dan vervolgens aan mijn ouders laten zien." Vader Jaco kan zich dat moment nog goed herinneren. "Als eerste denk je, klopt dit wel, is dit wel waar. Maar onze nieuwsgierigheid werd geprikkeld, dus hebben we een belletje gedaan. Vervolgens hebben we koffie gedronken en elkaar gesproken. Dat voelde vertrouwd."
Wie adopteert deze piano uit Hoogeveen?
Berlin en Michel zijn de eigenaren van de Jugendstil piano uit 1905. Beide willen liever niet met hun echte achternaam worden genoemd en zijn als schrijvers actief onder de naam Grammer. Ze lenen de piano uit, omdat ze veel met hun camper door Europa reizen. Veel spullen van hun oude huis staan in de opslag, behalve de piano, omdat ze vinden dat het instrument gebruikt moet worden.
"We vinden het belangrijk dat mensen met muziek bezig zijn. De piano is nog helemaal opgeknapt en in goede staat. Bij Ruben merkten we dat hij er echt op wilde spelen en zag het niet uit als een pronkstuk. Dat is voor ons wel heel belangrijk. Ook vinden we het goed om vertrouwen uit te stralen, wij als mensen onder elkaar mogen best wel wat vaker spullen aan elkaar uitlenen. Elkaar daarin vertrouwen mag ook wel wat meer", legt Berlin uit.

Nieuw plekje

Maar de piano moet op zoek naar een ander plekje. De familie van Ruben heeft namelijk een kleinere gekocht. "De leenpiano was erg groot en ook luid", gaat vader Jaco verder. "Bij de nieuwe kan een koptelefoon worden aangesloten. Dat is voor iedereen wat makkelijker. Zo kan hij altijd ongestoord spelen, zonder dat anderen er last van hebben."
Berlin hoopt dat ze een nieuw geschikt plekje kunnen vinden voor de piano. "Het liefste net zo iemand als Ruben die graag achter de toetsen zit. Op Facebook heb ik een oproep gedaan, maar veel reacties komen uit het Westen. Liever zien we toch dat iemand dichterbij de piano tijdelijk overneemt." Het liefste nog voor 30 december.
Ruben zelf hoopt dat de piano terechtkomt bij mensen die er veel op gaan spelen. "Dat de piano in ieder geval goed gebruikt wordt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.