Drenthe Toen: Terug naar Berend Groen

Zijn werk was zo gewild dat er een lange wachtlijst was. Na een carrière als drummer en tekenaar werd Berend Groen beroemd als kunstenaar. In 2003 overleed hij, 56 jaar oud. In de podcast van Drenthe Toen een interview met Groen uit 2002.

'Dit is heel groots allemaal'

Er is een verhaal dat boerenzoon Berend Olfert Groen (Bronsveen, een gehucht bij Oude Pekela, 1947 - Zeijen 2003) wel vaker vertelde: "Ik had al heel vroeg het gevoel dat er om mij heen dingen gebeuren in het landschap waarvan ik dacht: 'dit is toch wel heel groots allemaal'. Ik moest vroeger op de boerderij ook werken, we deden van alles met Belgische paarden, en dan moest ik van pa met een Belgisch paard als klein kereltje eggen. Dan stond ik ineens stil. Mijn vader riep dan: 'jij moet verder!' Maar ik stond stil en dacht: onthou dit. Dit is waardevol. Dit is heel bijzonder waar ik nu in sta."

Je weet dat de natuur eigenlijk zegt: ho ho, je mag er eigenlijk niet bij, je moet van mij afblijven. Dat heb ik op het Fochteloërveen. Je bent te véél hier. Je wordt gedúld. Maar ik moet wel, want ik ben landschapsschilder. "
Berend Groen

Fragment van stroomlandschap bij Taarlo, Berend Groen (Rechten: Collectie Drents Museum)

Drenthe Toen-podcast Berend Groen

Drummer bij Ro-d-Ys en Zen

Berend Groen is overleden in 2003, op 56-jarige leeftijd. Een gewild en bekend beeldend kunstenaar. Daarvoor was hij popmuzikant bij de Ro-d-Ys en ook korte tijd bij Zen. Hij was drummer, tekenaar, man van Arnica de Vroome en vader van hun kinderen. Tot zijn dood woonde Groen in een boerderij in Zeijen, waar hij veel tijd in zijn atelier doorbracht, van alle wensen voorzien door Arnica. Bijvoorbeeld dat ene lievelingsdrankje uit Groningen: Fladderak.

Berend Groen in Zeijen (Rechten: familiecollectie)

Groen schilderde het Drentse landschap. Maar dan ontdaan van alle overbodigheden. Dat leverde hem een grote groep bewonderaars op. Die moesten wel geduld hebben, want voor zijn werk bestond een wachtlijst. Het Drents Museum wijdde in 2002 een grote overzichtstentoonstelling aan zijn werk. In het interview uit 2002 horen we Berend Groen vanuit zijn eigen atelier in Zeijen, met op de achtergrond zijn favoriete artiest: Erik Satie.

Werk van Berend Groen is momenteel ook te zien in het Drents Museum in Assen, op de (verlengde) tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden'. Zondagmiddag 21 juni is Berend Groen te horen in Drenthe Toen, 14.00-16.00 uur. In de podcast hoor je het hele interview uit 2002.

Een glaasje Fladderak ter nagedachtenis aan Berend Groen (Rechten: RTV Drenthe / Sophie Timmer)

RTV Drenthe Podcasts

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.

De Hilte 11: Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

Deel dit artikel: