Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers Ter Apel

Ter Apel Rode Kruis
Het rode Kruis is aangekomen bij aanmeldcentrum Ter Apel © Persbureau Meter
Het Rode Kruis gaat de opvang van asielzoekers in Ter Apel ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van het aanmeldcentrum, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Door de enorme drukte moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag op stoelen en op de grond in wachtkamers van het aanmeldcentrum verblijven.

Tent met douches

Het Rode Kruis gaat een tent met douches plaatsen bij het aanmeldcentrum. Het levert ook extra dekens, luchtbedden, hygiënesets en douchespullen, die mensen die in de wachtkamers verblijven kunnen gebruiken. Vrijwilligers helpen met onder meer het uitdelen van de spullen. "Mensen gaan niet in tenten verblijven", benadrukte een IND-woordvoerster.

Meerdere nachten

"De inzet van het Rode Kruis is nodig, omdat de wachtkamers van de IND al bijna twee maanden iedere nacht worden ingezet voor opvang van asielzoekers. Sommige mensen brengen meerdere nachten achter elkaar de nacht door op stoelen of op de grond", zegt de IND. "Ook overdag is het inmiddels noodzakelijk om enkele wachtkamers in te zetten voor opvang. De wachtkamers van de IND zijn niet geschikt om er langere tijd te verblijven, wat nu wel gebeurt."

Schrijnend

Directeur-generaal van de IND Rhodia Maas noemt de situatie schrijnend. "Door het tekort aan opvangplekken loopt de hele asielketen vast. De medewerkers in Ter Apel doen wat ze kunnen om mensen te voorzien van basisbehoeften als onderdak, eten en basale hygiëne. Maar onze wachtkamers zijn niet geschikt voor opvang en onze organisatie is hier niet op gericht."
Maas zegt dankbaar te zijn dat het Rode Kruis komt helpen. "Maar dit is geen duurzame oplossing. De IND is verantwoordelijk voor het aanmeldproces in Ter Apel en de verdere asielprocedure. Om dat niet verder vast te laten lopen moeten er nu echt snel extra opvanglocaties beschikbaar komen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.